Multiple Sclerose

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Bij MS is de beschermlaag (myelinelaag) van de zenuwen in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen beschadigd. Daardoor wordt de informatie die de zenuwen doorgeven verstoord. Multiple Sclerose betekent letterlijk 'harde plekken op meerdere plaatsen'. Door de beschadigingen van de beschermlaag van de zenuwen ontstaan er littekens (plaques) op sommige plekken. Deze littekens voelen hard aan.

Hoe ontstaat het?

De concrete oorzaak van MS is nog niet duidelijk. Wel zijn er al enkele mogelijke oorzaken bekend. Eén van deze oorzaken is het immuunsysteem. Bij mensen met MS heeft het immuunsysteem een versterkte reactie op de beschermlaag van de zenuwen en tast het deze aan. Daarnaast ligt er ook een mogelijke oorzaak in de aanmaak van cellen die de beschermlaag om de zenuwen vormen. Bij MS is er een afname van deze cellen en is de aanmaak van de beschermlaag in gevaar. Daarnaast spelen er bepaalde genen en omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan van MS.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van Multiple Sclerose zijn afhankelijk van welke zenuw beschadigd is. Veel voorkomende symptomen zijn: slecht zien, evenwichtsstoornissen, vermoeidheid, krachtsverlies, tintelingen en problemen met plassen of problemen met de stoelgang. In het beginstadium is er vaak sprake van aanvallen en zijn de klachten nog niet continu aanwezig. Het lichaam kan dan de beschadigingen nog compenseren. Op den duur lukt dit het lichaam niet meer en kunnen de klachten continu aanwezig blijven.

Wat is de behandeling?

Men kan niet genezen van Multiple Sclerose. Men kan de klachten verminderen door medicijnen. Er zijn zowel medicijnen die het afbraakproces remmen als medicijnen die de symptomen verminderen. Fysiotherapie kan helpen om de algemene conditie te verbeteren. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van een specifiek oefenprogramma de spierkracht, mobiliteit, stabiliteit en het evenwicht verbeteren. Men kan op psychosociaal vlak begeleid worden door een psycholoog of psychotherapeut.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal