Migraine

Wat is migraine?

Migraine is een vorm van hoofdpijn die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Ongeveer 10% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door migraine. Andere vormen van hoofdpijn zijn bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.

Hoe ontstaat het?

Er is nog geen eenduidigheid over het ontstaan van deze vorm van hoofdpijn. Erfelijkheid speelt een rol, omdat gebleken is dat men meer kans heeft op deze aandoening als dit in de familie voorkomt. Daarnaast is het wel duidelijk dat het te maken heeft met het uitzetten van bloedvaten in de hersenen en dat het te maken heeft met de neurotransmitters die informatie doorgeven in de hersenen. Migraine valt dus onder de neurovasculaire aandoeningen. Het is ook bekend dat bepaalde factoren, zoals stress/spanning, bepaalde voedingsstoffen en de hormoonhuishouding, migraine kunnen uitlokken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart vaak een kloppende pijn die zich aan één zijde van het hoofd bevindt. Deze pijn is vaak zo hevig dat men geen licht of geluid kan verdragen. Men kan ook misselijk en/of duizelig worden. Deze klachten zijn vele malen heftiger dan de klachten bij spanningshoofdpijn. Daarnaast worden bij migraine de klachten erger bij inspanning, terwijl dit bij spanningshoofdpijn niet zo is.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk. Medicatie kan zinvol zijn om de symptomen te onderdrukken. Ook is er medicatie die ervoor zorgen dat de bloedvaten in de hersenen niet te ver uitzetten. Daarnaast kan het vermijden van de uitlokkende factoren ook helpen om aanvallen te voorkomen. De fysiotherapeut kan uw migraineklachten behandelen door middel van massage, rekoefeningen, ontspanningsoefeningen, medical taping etc. Ook triggerpointtherapie heeft verbluffende resultaten. Door middel van manuele druktechnieken en dry needling kunnen uw klachten drastisch verminderen of zelfs verdwijnen. Op onze website kunt u in het artikel Triggerpoints als oorzaak van migraine meer lezen over deze behandelmethode.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal