Metatarsalgie

Wat is metatarsalgie?

Metatarsalgie is een aandoening van de middenvoetsbeentjes van de voet. Het middelste gedeelte van de voet (middenvoet of metatarsus genoemd) bestaat uit middenvoetsbeentjes (metatarsalia). Deze botjes zitten aan de voorkant vast aan de botstukken van de tenen. Hieronder zitten vetkussentjes die voorkomen dat de druk op de botstukken te groot wordt. Wanneer er toch een overdruk op de middenvoetsbeentjes ontstaat, spreekt men van een metatarsalgie.

Hoe ontstaat het?

De overdruk op de middenvoetsbeentjes kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan zijn doordat de kwaliteit van de vetkussentjes onder de voet afneemt. Dit kan op oudere leeftijd voorkomen, omdat de vetkussentjes met de jaren steeds dunner worden. Ook een doorgezakt voetgewelf kan de druk op de middenvoetsbeentjes vergroten. Daarnaast kan het dragen van hoge hakken ook tot metatarsalgie leiden, omdat het lichaamsgewicht dan meer op de voorvoet rust. Tot slot kan ook overgewicht ervoor zorgen dat de druk op de middenvoetsbeentjes te groot wordt.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Door de overdruk op de middenvoetsbeentjes gaan de banden en pezen hiervan irriteren. Dit resulteert in pijnklachten. De pijn bevindt zich in de voorvoet onder de bal van de voet. De pijn wordt erger bij staan en lopen. Wanneer men gaat staan of lopen nadat men even gezeten heeft, is de pijn erger (startpijn). Ook kan er zwelling optreden in de voorvoet en kan er eeltvorming optreden. Soms ervaart men tintelingen in de tenen.

Wat is de behandeling?

Het belangrijkste doel van de behandeling bij metatarsalgie is de druk op de middenvoetsbeentjes verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van schoenen en het laten aanmeten van steunzolen of correctiezolen. Daarnaast kan het verminderen van overgewicht ook bijdragen aan een verminderde druk op de middenvoetsbeentjes.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen