Longfibrose

Wat is longfibrose?

Bij longfibrose is de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in de longen verminderd. De longblaasjes zorgen er normaal gesproken voor dat zuurstof opgenomen wordt en koolstofdioxide uitgeademd kan worden. Bij longfibrose vindt er bindweefselvorming plaats in deze longblaasjes. Daardoor worden de wanden van de longblaasjes dikker, wordt het volume van de longen kleiner en wordt het longweefsel stugger. De capaciteit van de longblaasjes neemt af.

Hoe ontstaat het?

De vraag is waardoor deze bindweefselvorming kan optreden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door medicijnen (zoals chemotherapie), langdurige blootstelling aan chemische stoffen en/of schimmels, infecties (zoals tuberculose) en ziektes aan het immuunsysteem (zoals reuma). In enkele gevallen is longfibrose erfelijk.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het verloop van de ziekte is progressief (deze wordt langzaam erger). Door de verdikte wanden van de longblaasjes is het moeilijker voor de longen om zuurstof op te nemen. Men ervaart benauwdheid en kortademigheid. Ook kan men een droge hoest ontwikkelen. Door de verminderde zuurstofopname kunnen ook andere organen, zoals de hersenen, minder goed werken. Longfibrose kan dan ook gepaard gaan met concentratieproblemen.

Wat is de behandeling?

Men kan niet genezen van longfibrose, maar door middel van medicijnen kan men wel het proces van de ziekte vertragen en de klachten verminderen. Dit kunnen medicijnen in de vorm van ontstekingsremmers zijn, maar ook medicijnen die het afweersysteem onderdrukken kunnen voorgeschreven worden. Wanneer men een ernstig zuurstoftekort in het lichaam heeft, kan men extra zuurstof laten toedienen (zuurstoftherapie). In ernstige gevallen kan een longtransplantatie uitkomst bieden. Daarnaast kan ook fysiotherapie de klachten verminderen. De fysiotherapeut kan u door middel van oefentherapie helpen om de longconditie te verbeteren en de ademhalingsspieren te versterken. Ook kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met longfibrose. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal