Longemfyseem

Wat is longemfyseem?

Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. In de longen bevinden zich vele longblaasjes. Dit zijn kleine zakjes die zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Ook kunnen longblaasjes met elkaar vergroeid raken. Het wordt dan dus steeds moeilijker voor de longen om zuurstof op te nemen.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is roken. Door de tabak raken longblaasjes beschadigd. Ook kunnen chemische stoffen, zoals asbest, de longblaasjes aantasten. Daarnaast kunnen erfelijke afwijkingen de oorzaak zijn van longemfyseem. Tot slot hebben ouderen en mensen met chronische bronchitis ook meer kans op deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Doordat het voor de longen moeilijker is om zuurstof op te nemen, zijn mensen met longemfyseem sneller moe. Ook kunnen ze benauwdheidklachten ervaren. Ook hoesten en een piepende ademhaling zijn kenmerken van deze aandoening.

Wat is de behandeling?

Het is niet te genezen. Wel kan men voorkomen dat de beschadiging van de longblaasjes erger wordt. Wanneer longemfyseem veroorzaakt is door roken, wordt aangeraden hiermee te stoppen. Ook kunnen inhalatiemedicijnen aangeraden worden om zo de bronchiën te verwijden en kunnen ontstekingsremmers voorgeschreven worden om een ontsteking van de luchtwegen te voorkomen.
Ook fysiotherapie kan helpen. Door middel van ademhalingsoefeningen en oefentherapie kan de longfunctie verbeterd worden en kunnen (hulp)ademhalingsspieren versterkt worden. Dit komt de longfunctie ten goede. Ook kan de fysiotherapeut u begeleiden bij het verbeteren van uw conditie. Daarnaast kan de fysiotherapeut door middel van tapen volgens het Medical Taping Concept of de Easy Tape Methode de klachten van longemfyseem verminderen. Bij het Medical Taping Concept wordt de tape aangebracht op de rug en beïnvloedt het op die manier het longgebied. Men kan er voor kiezen ook tape aan te laten brengen aan de voorkant van de schouders. Hier bevinden zich de hulpademhalingsspieren die vaak erg gespannen zijn bij mensen met longemfyseem. Door deze spieren te tapen, worden de spieren beter doorbloed en ondersteund. Bij de Easy Tape Methode wordt de tape op het borstbeen en de borstkas (thorax) aangebracht en zal de fysiotherapeut volgens de 4xT methode de longfunctie verbeteren door de thorax te vergroten. Deze tapetechnieken werken ook goed bij hooikoorts, astma en chronische bronchitis.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal