Hypertensie

Wat is hypertensie?

Hypertensie is de medische benaming voor hoge bloeddruk. Het bloed drukt dan te hard tegen de vaatwanden. De bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk (systolische bloeddruk) is de druk op de vaatwanden bij het samentrekken van het hart. De onderdruk (diastolische bloeddruk) is de druk op de vaatwand tussen de hartslagen door. De druk is dan lager. Een optimale bloeddruk heeft een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Men spreekt van een verhoogde bloeddruk bij een bovendruk van meer dan 140 mmHg en een onderdruk van meer dan 90 mmHg.

Hoe ontstaat het?

Men kan twee typen hoge bloeddruk onderscheiden: primaire en secundaire hypertensie. Bij primaire hypertensie is het niet duidelijk waardoor de hoge bloeddruk wordt veroorzaakt. Bij secundaire hypertensie is de oorzaak wel duidelijk. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals: bijnierziekten, afwijkingen van de bloedvaten van de nieren, problemen met de urinewegen en overmatige consumptie van zout.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Meestal merkt men niks van een hoge bloeddruk. Dit is alleen als deze extreem hoog is. Dan kan men hoofdpijn krijgen en kortademig of duizelig worden. Toch kunnen de gevolgen van dit verschijnsel groot zijn. Door de verhoogde druk op de vaatwanden ontstaan er beschadigingen en treedt er verkalking op. Hierdoor worden de vaten nauwer en moet het hart harder pompen om het lichaam van bloed te voorzien. Men heeft dan ook meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.

Wat is de behandeling?

De behandeling hangt af van het type hoge bloeddruk. Bij de primaire vorm, waarbij de oorzaak niet duidelijk is, krijgt men het advies om genoeg te bewegen, te stoppen met roken en het drinken van alcohol en het eetpatroon aan te passen (zoals minder zout eten). Ook kan men soms medicijnen, zoals bètablokkers of plastabletten, voorgeschreven krijgen om de bloeddruk te verlagen. Bij de secundaire vorm is de oorzaak wel bekend en is het belangrijk dat men deze behandeld om zo indirect ook de hypertensie te behandelen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal