Tietze

Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze is een ontsteking van het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen. Hierbij treedt er zwelling op van dit kraakbeen. Het syndroom van Tietze valt onder ontstekingsreuma. Het syndroom van Tietze wordt wel eens verward met costochondritis. Het verschil tussen deze twee aandoeningen is dat er bij costochondritis (ook) kraakbeenontstekingen tussen de ribben en de wervels aan de rugzijde optreden en dat er bij costochondritis geen zwelling optreedt.

Wat zijn de oorzaken?

Het is niet bekend wat de oorzaak van het syndroom van Tietze is. De klachten ontstaan vaak spontaan en dus zonder duidelijke oorzaak. Mogelijke oorzaken zijn: veel hoesten of niezen waardoor de ribben veel bewegen, een klap tegen de borstkas, zware lichamelijke inspanningen en een luchtweginfectie. Daarnaast kan ook een slechte lichaamshouding of stress resulteren in het syndroom van Tietze.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men kan een scherpe, drukkende pijn op de borst ervaren. Deze pijn wordt heviger wanneer men op het borstbeen drukt, bij diep inademen, bij een zware krachtinspanning, bij hoesten en bij niezen. Ook benauwdheid en angstklachten kunnen het gevolg zijn van deze aandoening. Rondom het borstbeen is zwelling zichtbaar. Ook kan er roodheid optreden. De pijn kan uitstralen naar de arm en de rug. Het bewegen van de arm kan de klachten verergeren, omdat daardoor ook de ribben bewegen.

Wat is de behandeling?

De meeste mensen die het syndroom van Tietze krijgen, herstellen binnen enkele maanden vanzelf. Helaas zijn er ook mensen die jarenlang last blijven houden van deze aandoening. Afgezien van ontstekingsremmers zijn er geen specifieke medicijnen voor deze aandoening. De fysiotherapeut kan u helpen om uw lichaamshouding te verbeteren, zodat er zo min mogelijk belasting op de kraakbeenverbindingen komt. Ook kan de fysiotherapeut u buikademhalings- en ontspanningsoefeningen aanleren om zo de borstkas minder te belasten.

Bron: www.tietze.nl

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen