Guillain-Barré Syndroom

Wat is het Guillain-Barré Syndroom?

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een neuromusculaire aandoening die niet vaak voorkomt. Bij deze aandoening is er een plotseling verminderd functioneren van spieren in het lichaam. Er kan spierzwakte, maar ook volledige verlamming optreden.

Hoe ontstaat het?

Het Guillain-Barré Syndroom wordt veroorzaakt door het immuunsysteem. Het immuunsysteem verdedigt het lichaam tegen indringers, zoals bacteriën of virussen. Bij GBS valt het immuunsysteem niet alleen de indringers, maar ook lichaamseigen cellen aan. In dit geval zijn dat zenuwcellen. Daardoor raken de zenuwen beschadigd en kunnen zij de informatie naar de spieren niet of minder goed doorgeven. Het gevolg is spierzwakte en/of volledige verlamming.

Wat zijn de tekens & symptomen?

In de meeste gevallen hebben mensen die te maken krijgen met het Guillain-Barré Syndroom korte tijd daarvoor een infectie, zoals een verkoudheid gehad. Op het moment dat het immuunsysteem hierdoor ingeschakeld wordt, is dit immuunsysteem naast de indringers ook de eigen zenuwcellen gaan bestrijden. De aandoening komt vaak plotseling opzetten en de symptomen worden snel erger. Men ervaart in de meeste gevallen eerst pijn klachten in de rug en benen en daarna spierzwakte of verlammingsverschijnselen in de benen. Daarna breidt dit gebied zich snel uit. Er is vaak sprake van een verlamming aan beide zijden (bilateraal) van het lichaam. In sommige gevallen treden ook gevoelsstoornissen op, zoals tintelingen of een doof gevoel.

Wat is de behandeling?

Bij het Guillain-Barré Syndroom is een ziekenhuisopname noodzakelijk, omdat men zo het verloop van deze plotselinge aandoening in de gaten kan houden. Ook is soms ademhalingsondersteuning nodig, omdat ook de ademhalingsspieren kunnen uitvallen. Het belangrijkste bij de behandeling van GBS is het terugdringen van de ontstekingen van de zenuwen. Dit wordt bereikt door het toedienen van menselijke afweerstoffen via een infuus. Daarna volgt een revalidatiefase waarin men de functie van de spieren weer terug probeert te krijgen. Dit kan met behulp van een fysiotherapeut. Ook wordt in deze fase aandacht besteed aan het verwerkingsproces, omdat mensen vaak angstig zijn na de plotselinge verlammingsverschijnselen. Het is mogelijk om volledig te herstellen van GBS. De hersteltijd varieert van weken tot maanden. In sommige gevallen blijven er restklachten, zoals vermoeidheid of een bepaalde mate van krachtsverlies over.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal