Voorste kruisband

Wat is een voorste kruisband?

Er bevinden zich tussen het bovenbeen en het scheenbeen twee sterke banden die elkaar kruisen. Dit zijn de voorste kruisband en de achterste kruisband.

Wat doet het?

De voorste kruisband is erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Hij voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar voren beweegt. Samen met de achterste kruisband voorkomt de voorste kruisband ook dat de knie wordt overstrekt en dat het onderbeen te ver naar binnen gedraaid wordt.

Wanneer beschadigt het?

Een voorste kruisband kan (gedeeltelijk) scheuren door contact met een ander object of door een verkeerde beweging van de persoon zelf. Zeven van de tien keer gebeurt het door een verkeerde beweging van de persoon zelf, zoals een verdraaiing, een overstrekking of een te grote buiging van de knie.

Wat zijn de symptomen van een beschadiging?

Tijdens een trauma kan men het gevoel ervaren alsof er iets knapt in de knie en alsof men door de knie zakt of de knie verdraait. Vaak is het zo dat er direct vocht in de knie komt en deze opzwelt. Wanneer de zwelling afneemt, heeft men in de meeste gevallen het gevoel door de knie te zakken ('giving way').

Wat te doen bij een beschadiging?

Wanneer men denkt een beschadiging van de voorste kruisband te hebben, kan men een MRI-scan ondergaan. Bij een scheuring van deze structuur probeert men vaak eerst door middel van kracht- en stabiliteitsoefeningen of de spieren de verminderde stabiliteit van de kruisband kunnen opvangen. Wanneer dit niet voldoende lukt of wanneer er de behoefte bestaat om in de toekomst een sport te beoefenen waarbij veel draaibewegingen voorkomen, is een reconstructie van de voorste kruisband aan te raden. Hierbij wordt er een stukje van de hamstringpees of een stukje van de kniepees als nieuwe voorste kruisband in de knie gezet. Ook kan men gebruik maken van donormateriaal om de kruisband te vervangen.
Meestal opereert men pas zes tot acht weken na het trauma, omdat er geen zwelling meer in de knie mag zitten en de knie goed moet kunnen buigen. Het totale herstelproces na een reconstructie beslaat zes tot negen maanden waarbij de fysiotherapeut kan helpen door de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de knie te optimaliseren.

Bronnen
Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Engelen-van Melick, N. et al. (2014). KNGF Evidence Statement Revalidatie na Voorste-kruisbandreconstructie.
Houten: Drukkerij de Gans
 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal