Verzwikking enkel

Wat is een verzwikking van de enkel?

Een verzwikking van de enkel is een ongecontroleerde beweging waarbij de banden van de enkel op rek komen. Zij komen echter niet zodanig op rek dat er scheurtjes in de banden optreden. Dan zou men namelijk spreken van een verstuiking van de enkel. Het gewrichtskapsel kan bij een verzwikking wel beschadigen.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van de verzwikking is een snelle, ongecontroleerde beweging waarbij de enkel naar buiten of naar binnen klapt. Men kan de enkel verzwikken tijdens sportactiviteiten, maar ook bij een misstap. Bij vermoeidheid van spieren of bij een slechte coƶrdinatie heeft men meer kans op een verzwikking, omdat de sturing van de spieren rondom de enkel dan bij voorbaat al minder is. Wanneer de enkel naar buiten klapt, komen de buitenste enkelbanden op rek. Wanneer de enkel naar binnen klapt (dit komt relatief minder voor), komt de binnenste enkelband op rek.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een symptoom is pijn op het moment van verzwikken. De enkel kan zwellen en warm en rood worden. Bij een verzwikking ziet men geen bloeduitstorting, omdat er geen bloedvaatjes beschadigt raken.

Wat is de behandeling?

Wanneer men de enkel verzwikt, kan u koelen om de ergste pijn te dempen. Daarna is het raadzaam de enkel hoog te leggen, zodat vocht weg kan zakken. Het is belangrijk dat u de voet en enkel onbelast beweegt. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen. Fysiotherapie4all kan u helpen bij het revalideren na een verzwikking van de enkel.