Verstuiking enkel

Wat is een verstuiking van de enkel?

Een verstuiking van de enkel is een ongecontroleerde beweging waarbij de botten van het enkelgewricht ten opzichte van elkaar te veel verschuiven, waardoor je een verrekking krijgt van de banden (ligamenten) van de enkel. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de enkelbanden.

Hoe ontstaat het?

Een verstuiking is meestal het gevolg van een snelle, ongecontroleerde beweging. De krachten op de enkel zijn dan te groot en daardoor kunnen de spieren en banden de enkel niet goed meer sturen. Het gevolg is dat er te veel verschuiving optreedt waardoor de enkelbanden op rek komen. Meestal klapt de enkel naar buiten bij een verstuiking. Daardoor beschadigen één of meerdere banden aan de buitenkant van de enkel: Ligamentum talofibulare anterior, Ligamentum talofibulare posterior en/of Ligamentum calcaneofibulare. Sporten waarbij veel draaimomenten voorkomen of momenten waarbij je plots moet afremmen, vergroten het risico op een verstuiking van de enkel. Een verstuiking van de enkel kan echter ook al voorkomen door een misstap. Bij vermoeidheid van spieren of bij een slechte coördinatie heeft men meer kans op een verstuiking, omdat de sturing van het enkelgewricht dan bij voorbaat al minder is.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een verstuiking van de enkel is dat men na een ongecontroleerde beweging van de enkel pijn krijgt in en/of rondom de enkel. Ook wordt de enkel vaak dik en warm. Er is vrij snel na het verstuiken een bloeduitstorting zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Bij een verstuiking kan het aangenaam zijn om de enkel te koelen, omdat men zo de pijn wat dempt. Het is belangrijk uw been hoog te leggen, zodat het vocht uit de enkel weg kan. Daarnaast is het belangrijk om de enkel te blijven bewegen, maar zware belasting zo veel mogelijk te ontzien. Fysiotherapie4all kan u helpen bij het revalideren na een verstuiking van uw enkel. Het is namelijk belangrijk dat u de stabiliteit van uw enkel weer gaat optimaliseren om herhaling van klachten te voorkomen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal