Triggervinger

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger wordt ook wel 'springvinger', 'snapping finger' of tendovaginitis stenosans (TVS) genoemd. Om een vinger of duim te kunnen buigen, moeten de buigspieren van de onderarm aanspannen, zodat de buigpees van de vinger of duim aanspant en de vinger of duim gebogen kan worden. Om deze pees zit een omhulsel (peesschede). Deze peesschede beschermt de pees en zorgt ervoor dat de pees wrijvingsloos kan bewegen. Bij een triggervinger zijn de pees en/of de peesschede ontstoken waardoor de pees niet goed in de peesschede beweegt. Hierdoor kan men de vinger of duim niet goed buigen. Wanneer men meer kracht zet bij het buigen van de vinger of duim kan deze plotseling doorschieten en 'springt' deze naar een gebogen stand.

Wat zijn de oorzaken?

De pees en de peesschede kunnen gaan ontsteken door een overbelasting. Bij activiteiten waarbij men de vingers en duim veel belast, zoals tuinieren, computeren of piano spelen, is er kans op een overbelasting van de vingers en duim. De aandoening komt vaker voor bij kinderen en bij ouderen. Mensen met suikerziekte, reumatoïde artritis of een schildklieraandoening hebben een vergroot risico op een triggervinger. De aandoening kan echter ook ontstaan door een directe beschadiging van de pees na een val of ongeluk.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een triggervinger heeft men moeite om de vinger of duim te buigen. De vinger of duim kan 'op slot' schieten. Wanneer men de vinger of duim met veel kracht probeert te buigen, beweegt deze 'haperend'. Men ervaart pijn aan de basis van de vinger of duim. Er kan lokaal zwelling en roodheid optreden.

Wat is de behandeling?

Bij een triggervinger kan een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) helpen om de irritatie van de pees en/of de peesschede te verminderen en zo de klachten te verhelpen. Ook kan men een spalk om de vinger of duim dragen om de pees rust te geven en te laten herstellen. Als dit onvoldoende helpt, kan men een operatie ondergaan waarbij er extra ruimte in de peesschede wordt gecreëerd, zodat er geen wrijving meer plaatsvindt tussen de pees en de peesschede.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal