Triceps letsel

Wat is Triceps letsel?

De Triceps (M. triceps brachii) is een driekoppige spier aan de achterkant van de bovenarm. De spierkoppen beginnen bij het schouderblad en de bovenarm en hechten met de pees aan bij de elleboog. De driekoppige spier zorgt ervoor dat je je arm zijwaarts kan bewegen en de arm kan strekken. Er zijn verschillende Triceps letsels. De meest voorkomende is een Triceps scheur of een Triceps Tendinopathie. Bij dit laatste is er sprake van overbelasting van de aanhechting van de pees waardoor er kleine scheurtjes in het peesweefsel ontstaan en deze in kwaliteit afneemt.

Hoe ontstaat het?

Een scheur ontstaat meestal door een val of ongeluk waarbij er plotseling een grote kracht op de spier komt. Ook kan het het gevolg zijn van het langdurig gebruiken van corticosteroïden waardoor de bouwstofwisseling van de pees is afgenomen.
Een Triceps Tendinopathie ontstaat door overbelasting van de pees. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij opdrukken of het maken van veel stootbewegingen. Hierbij moet de arm onder veel weerstand strekken. Dit geeft een forse belasting op de pees.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van een scheur zijn plotselinge, scherpe pijn rondom de elleboog of net iets daarboven. Er kan een zwelling en bloeduitstorting zichtbaar zijn. Men heeft minder kracht bij het strekken van de arm.
De symptomen van Triceps Tendinopathie zijn pijn aan de achterkant van de elleboog bij de aanhechting van de pees. Deze pijn kan waarneembaar zijn bij aanspannen van de triceps, maar kan ook juist in rust komen opzetten. Men kan een stijf gevoel ervaren in de elleboog en een zwelling waarnemen.

Wat is de behandeling?

De behandeling van een Triceps scheur is afhankelijk van de grootte van de scheuring. Bij een kleine, gedeeltelijke scheur kan rust en immobilisatie door bijvoorbeeld gips voldoende zijn om de spier te doen herstellen. Bij een volledige scheuring zal de Triceps door middel van een operatie gehecht moeten worden.
De behandeling van een Tendinopathie bestaat uit het verminderen van de belasting op de pees. Dit geeft de pees de tijd om te herstellen. Daarna is het belangrijk om de belasting op de pees weer gedoseerd op te bouwen om herhaling van klachten te voorkomen. Fysiotherapeuten kunnen u begeleiden in dit proces en ondersteunen met verschillende technieken.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal