Tenniselleboog

Wat is een Tenniselleboog?

Een tenniselleboog wordt ook wel tennisarm of epicondylitis lateralis genoemd. Dit is een overbelastingsblessure van de onderarmspieren die de pols en vingers strekken (extensoren). Deze extensoren komen samen in een pees die aanhecht op de buitenzijde van de elleboog. Door het herhaaldelijk aanspannen van deze extensoren komt er veel belasting op de pees en kan deze beschadigen. Er ontstaan kleine scheurtjes in het peesweefsel waardoor de kwaliteit van de pees afneemt.

Wat zijn de oorzaken?

Een tenniselleboog kan verschillende oorzaken hebben. Anders dan de naam doet vermoeden, hoeft het niet door tennissen te ontstaan. Vaak ontstaat het door bijvoorbeeld zwaar tillen, schilderen, wrikbewegingen bij bijvoorbeeld poetsen of herhaaldelijk knijpen. Bij deze activiteiten wordt er veel van de extensoren gevraagd en kunnen zij deze belasting niet aan. Er komt te veel trekkracht op de peesaanhechting, waardoor deze beschadigt. Dit geeft pijnklachten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom van een tenniselleboog is dat het meestal langzaam ontstaat. In het begin ervaart men na een zware inspanning een vervelend gevoel aan de buitenzijde van de elleboog. Wanneer men deze belasting blijft doorvoeren, is deze pijn ’s ochtends aanwezig in de vorm van stijfheid en kan deze pijn steeds langer en vaker aanhouden. Op een gegeven moment kan men een stekende pijn ervaren ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog. Simpele bewegingen, zoals het draaien van de onderarm of het bovenhands tillen van een stoel kunnen dan al zeer provocerend zijn. Wanneer men druk geeft op de buitenzijde van de elleboog net onder het uitstekende bot, is dit zeer pijnlijk. Het strekken van de pols tegen weerstand verergert de pijn. In sommige gevallen treedt er krachtsverlies op in de arm.

Wat is de behandeling?

Bij een tenniselleboog is het belangrijk provocerende bewegingen en activiteiten te vermijden. Op deze manier kan de pees langzaam herstellen. Fysiotherapie kan helpen om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de elleboog te optimaliseren. Triggerpointtherapie (dry-needlingtherapie) wordt veel toegepast om deze klachten te verhelpen. Het herstelproces van een tenniselleboog is afhankelijk van de duur van de klacht. Wanneer de klachten al lange tijd aanwezig zijn en hier niet optimaal mee om wordt gegaan, kan het herstel maanden duren.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal