Tarsaal Tunnel Syndroom

Wat is het?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de voet. Aan de binnenzijde van de enkel bevindt zich een tarsale tunnel. Dit is een groeve waar een zenuw doorheen loopt: de nervus tibialis posterior. Deze groeve, met zenuw, wordt afgedekt door een peesplaat (retinaculum flexorum). Wanneer deze tarsale tunnel vernauwd is, komt er druk op de zenuw en spreekt men van deze aandoening.

Hoe ontstaat het?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom ontstaat door compressie op de nervus tibialis posterior. Door deze compressie raakt de zenuw geïrriteerd en ontstaan er pijnklachten in de voet. De compressie op de zenuw kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan ten gevolge van een verzwikking van de enkel, een enkelbreuk, een doorgezakt voetgewelf of het dragen van te kleine schoenen. De klachten kunnen acuut ontstaan maar kunnen zich ook geleidelijk aan openbaren. 

Wat zijn de symptomen?

Door de beknelling van de zenuw ervaart men tintelingen en een slapend/doof gevoel aan de binnenzijde van de enkel. Ook kan men een branderige pijn ervaren. De pijnklachten kunnen uitstralen naar de tenen en de hiel, maar ook naar de voetzool. De klachten verergeren bij belasting van de enkel en worden minder bij rust.

Wat is de behandeling?

Het Tarsaal Tunnel Syndroom kan conservatief en operatief behandeld worden. Een conservatieve behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, maar ook uit podotherapie om zo de stand van de voet te corrigeren. Tevens kunnen de klachten door middel van een brace of aangepaste schoenen verminderen. Men kan ook een corticosteroïdeninjectie laten inspuiten, om zo de ontsteking en de pijn te dempen. Wanneer een conservatieve behandeling onvoldoende helpt, kan men kiezen voor een operatieve behandeling. Hierbij wordt er extra ruimte gecreëerd rondom de zenuw in de tarsale tunnel, zodat er geen compressie meer is op de zenuw. De zenuw kan zo volledig herstellen waardoor de klachten verdwijnen.

Meer informatie over enkelklachten kun je vinden in een eerder geschreven artikel over enkelklachten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal