Spondylolisthesis

Wat is een Spondylolisthesis?

Spondylolisthesis is een afschuiving van een wervel van de wervelkolom. Deze wervel is dus verschoven ten opzichte van de wervel daaronder en daarboven. Men kan twee soorten verschuivingen onderscheiden: een verschuiving naar voren (antero-listhesis) en een verschuiving naar achteren (retro-listhesis). Ook zijn er verschillende gradaties in de verschuivingen:

  • Graad 1: Verschuiving tot 25%.
  • Graad 2: Verschuiving van 25-50%.
  • Graad 3: Verschuiving van >50%. 

Wat zijn de oorzaken?

Een afschuiving van een wervel kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer er aan beide kanten van een wervel een vermoeidheidsbreuk (spondylolysis) optreedt, kan deze wervel afschuiven ten opzichte van de onderliggende wervel. Een vermoeidheidsbreuk is het gevolg van slijtage en degeneratie van de wervel. Het kan echter ook acuut ontstaan door een trauma, zoals een ongeluk of een sportblessure, waardoor de wervel afschuift.

Wat zijn de symptomen?

De afschuiving komt het meeste voor in de onderrug (niveau L5-S1), omdat daar de druk op de wervels het grootste is. De symptomen bij deze aandoening kunnen wisselend zijn. Afhankelijk van de mate van de verschuiving kunnen symptomen in meer of mindere mate aanwezig zijn. Men kan pijn in de rug ervaren en kan deze minder goed bewegen, men kan stijve hamstrings (spiergroep achterzijde bovenbeen) hebben, men kan een doof gevoel of tintelingen ervaren in de benen (door beklemming van zenuwen in de rug) en man kan ook minder kracht in de benen hebben. Kenmerkend is dat rust de pijn verminderd.

Wat is de behandeling?

Men kan spondylolisthesis conservatief (zonder operatie) of operatief behandelen. Dit is afhankelijk van de mate van klachten en de gradatie van de verschuiving. De conservatieve behandeling bestaat o.a. uit pijnbestrijding en fysiotherapie. De fysiotherapeut leert u een optimale houding aan en geeft oefentherapie om de rugspieren, heupspieren en beenspieren te versterken en de stabiliteit ervan te vergroten. Ook besteedt de fysiotherapeut aandacht aan een optimaal looppatroon. Soms is een operatie nodig om deze aandoening te behandelen. Een spondylodese is een operatietechniek waarbij er één of meerdere wervels van de wervelkolom vastgezet worden door middel van fixatiemateriaal. Dit brengt de stabiliteit in de wervelkolom weer terug, vermindert de pijn en voorkomt dat zenuwen verder afgekneld worden. Lees meer over de behandeling van rugpijn.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal