Spondylodese

Wat is een Spondylodese?

Een spondylodese is een operatietechniek waarbij er één of meerdere wervels van de wervelkolom vastgezet worden. Dit gebeurt met behulp van fixatiemateriaal. De operatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden: via de voorzijde van de wervelkolom, via de achterzijde van de wervelkolom of met een combinatie van deze twee technieken. De operatie heeft het doel om de wervelkolom te stabiliseren, het voorkomen van (verdere) beschadigingen aan zenuwen en het verminderen van pijnklachten.

Wat zijn de oorzaken?

Verschillende problemen in de wervelkolom kunnen uiteindelijk leiden tot het moeten fixeren van twee of meerdere wervels. Eén oorzaak is spondylolysis. Dit wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd en is een vorm van slijtage. Hierbij is er een scheuring opgetreden in een wervelboog van een wervel. Wanneer dit aan beide kanten van de wervel optreedt, kan deze wervel afschuiven ten opzichte van de wervel eronder. Dit wordt een spondylolisthesis genoemd. Deze afschuivende wervel kan behandeld worden met het vastzetten van deze wervel. Ook een breuk of gezwel kan instabiliteit van de rug geven met als behandeling het vastzetten van de wervels. Daarnaast kan een verkromming van de wervelkolom (scoliose) ook behandeld worden met deze techniek.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Men kan drie soorten operatietechnieken onderscheiden: ventrale spondylodese, dorsale spondylodese of een combinatie van deze twee (360°-spondylodese). Bij de ventrale benadering wordt de operatie via de buikzijde uitgevoerd. Via een incisie onder de navel wordt de beschadigde wervel verwijderd en komt hiervoor in de plaats een stukje eigen bot van elders uit het lichaam. Deze wordt vastgezet met plaatjes en schroeven, zodat deze goed vast kan groeien. Bij de dorsale benadering wordt de operatie via de rugzijde uitgevoerd. Hierbij worden er eventuele beklemde zenuwen bevrijd en worden de wervels gefixeerd. Ook wordt er extra bot van elders uit het lichaam aan de achterzijde van de wervels geplaatst. Hierdoor kunnen de wervels nog beter aan elkaar groeien. Soms is een 360°-spondylodese nodig om de wervelkolom te herstellen.

Hoe ziet het herstel eruit?

Na de operatie komt men op de uitslaapkamer bij van de narcose. Vaak heeft men na de operatie een drain om het wondvocht af te voeren. Men krijgt pijnstillers om de pijn te dempen. De dag na de operatie komt de fysiotherapeut u helpen bij het omdraaien en verplaatsen in bed, opstaan uit bed en het lopen. Na de operatie krijgt men een korset aangemeten die de wervelkolom moet stabiliseren. Wanneer men deze eenmaal in gebruik heeft, mag men de belasting op de rug onder begeleiding van een fysiotherapeut langzaam opbouwen. Men kan na ongeveer drie maanden beginnen met spierversterkende oefeningen voor de rug. Het totale herstel duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Lees meer over behandeling van rugklachten


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal