Slijmbeursontsteking schouder

Wat is een slijmbeursontsteking van de schouder?

Een slijmbeursontsteking van de schouder is een ontsteking van de bursa (slijmbeurs) in de schouder. Een bursa is een soort stootkussentje gevuld met vloeistof. Slijmbeurzen bevinden zich in verschillende gewrichten van het lichaam. De slijmbeurs zorgt ervoor dat gewrichten wrijvingsloos kunnen bewegen. Wanneer men geen slijmbeurs zou hebben, zouden pezen over de botstukken van het gewricht schuren. Dit zou veel irritatie en pijnklachten geven.

Wanneer ontstaat het?

Een ontsteking van een slijmbeurs wordt ook wel bursitis genoemd. Er zijn twee soorten bursitis: een bursitis die ontstaat door een bacteriële infectie en een bursitis die ontstaat door overbelasting. Overbelasting ontstaat wanneer men herhaaldelijk en langdurig de slijmbeurs belast. De slijmbeurs neemt dan in omvang toe, waardoor deze bij het bewegen van de schouder meer ingeklemd wordt. Dit zorgt voor nog meer irritatie van de slijmbeurs. Bij een slijmbeursontsteking van de schouder is vooral het bovenhands werken een risicofactor. Hierbij wordt de slijmbeurs ingeklemd waardoor er nog meer kans is op irritatie.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een bacteriële bursitis zijn hevige pijn, zwelling, warmte en plaatselijke roodheid. De symptomen van een bursitis door overbelasting zijn pijn, zwelling en warmte. Hierbij treedt geen roodheid op. De pijn kan zich in de schouder bevinden, maar kan ook doorstralen naar de nek, arm en hand. De pijn is constant aanwezig en wordt erger bij belasten van de arm. De bewegingsvrijheid van de schouder neemt af.

Wat is de behandeling?

Bij een bacteriële infectie van de bursa is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts voor verdere behandeling. Wanneer overbelasting de oorzaak is van de slijmbeursontsteking is het belangrijk deze overbelastingsprikkel voorlopig te vermijden. De meeste niet-bacteriële slijmbeursontstekingen genezen door rust te nemen. Praktisch gezien zou dat betekenen om de arm niet meer intensief te gebruiken door zwaar te tillen of veel bovenhands werk te verrichten. Fysiotherapeuten kunnen de oorzaak van uw overbelastingsprobleem achterhalen en behandelen. Daarnaast kunnen zij de ruimte in uw schoudergewricht met verschillende technieken vergroten waardoor de slijmbeurs meer ruimte krijgt en tot rust komt. Wanneer de pijn erg hevig is, kan men in overleg met de huisarts besluiten om pijnstillers, ontstekingsremmers of corticosteroïdeninjecties toe te dienen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen