SLAP laesie

Wat is een SLAP laesie?

Een SLAP laesie is een labrumletsel. Het labrum is een kraakbeenring die de schouderkom vergroot waardoor de schouderkop hier beter in past. Het labrum kan beschadigen wanneer deze klem komt te zitten tussen de schouderkop en de schouderkom. Het labrumweefsel kan daarbij scheuren. Bij een SLAP (Superior Labrum Anterior naar Posterior) laesie is het bovenste gedeelte van de kraakbeenring beschadigd. In sommige gevallen is ook de bicepspees beschadigd.

Een ander letsel van het labrum is de Bankart laesie. Hierbij is juist het onderste gedeelte van het labrum beschadigd.

Wat zijn de oorzaken?

Een SLAP laesie ontstaat meestal door een verkeerde beweging van de schouder (meestal boven schouderhoogte) of een val op de schouder. Ook kan het vallen op een gestrekte arm leiden tot deze blessure. Daarnaast kan het optreden door overbelasting. Bij het veel bovenhands werpen of slaan, beweegt de bicepspees herhaaldelijk langs het labrum wat uiteindelijk ook voor een SLAP laesie kan zorgen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een SLAP laesie ervaart men een scherpe pijn meestal aan de voorkant van de schouder. Bij bovenhandse bewegingen wordt de pijn erger. Ook kan men een instabiel gevoel ervaren in de schouder en kan de schouder knarsen of kraken. Soms ervaart men krachtsverlies in de aangedane arm.

Wat is de behandeling?

Een SLAP laesie kan conservatief of operatief behandeld worden. Bij een conservatieve behandeling krijgt u oefeningen van de fysiotherapeut om uw schouderspieren te versterken, zodat uw schouderkop beter in de kom gestabiliseerd wordt. Bij een operatieve behandeling wordt door middel van een kijkoperatie (arthroscopie) het labrum weer gehecht aan de schouderkom. De fysiotherapeut kan u helpen revalideren na de operatie.