Skiduim

Wat is een skiduim?

Een skiduim is een blessure aan de duim waarbij de gewrichtsband aan de binnenkant van het onderste gewrichtje van de duim (ligamentum collaterale ulnare) verrekt of gescheurd is. Meestal gebeurt dit ten gevolge van een ontwrichting van het duimgewricht. Doordat deze gewrichtsband niet goed meer werkt, wordt de stabiliteit van het duimgewricht slechter en kan er een instabiliteit van de duim ontstaan.

Wat zijn de oorzaken?

Een skiduim kan veroorzaakt worden door een acuut moment, maar kan ook langzaamaan ontstaan. Een harde naar buiten gerichte klap op de duim kan ervoor zorgen dat de gewrichtsband op rek komt of zelfs scheurt. Dit gebeurt vaak bij een skival of wanneer men een bal op een gestrekte duim krijgt. Een skiduim kan ook langzaamaan ontstaan door een herhaaldelijke overbelasting en verrekking van de gewrichtsband. Dit kan onder andere voorkomen bij fanatieke gamers.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een skiduim ziet men vaak een zwelling en roodheid aan de binnenzijde van de duim. De pijn wordt ook aan de binnenzijde gevoeld en wordt erger wanneer men aan de binnenzijde van de duim drukt. Vaak is er een krachtafname van de duim merkbaar. Er kan ook een vergrote beweeglijkheid van het onderste duimgewricht merkbaar zijn door de ontstane instabiliteit. De duim kan dan abnormaal ver naar buiten toe bewegen.

Wat is de behandeling?

Bij een verrekking kan tapen of een brace/spalk al voldoende zijn om de gewrichtsband te laten herstellen. Bij een scheuring zal een operatie nodig zijn om deze gewrichtsband te herstellen. Fysiotherapie en/of handtherapie kan daarna helpen om de volledige functie van de duim en de hand weer terug te krijgen door middel van spierversterkende oefeningen.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen