Scoliose wervelkolom

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan er één (C-vormige verkromming) of twee bochten (S-vormige verkromming) in de rug. Ook maakt men onderscheidt tussen een functionele en structurele scoliose. Bij de functionele vorm heeft men de houdingsafwijking zelf ontwikkeld als reactie op een andere scheefstand in het lichaam. Bij de structurele vorm is de afwijking aangeboren en kan men deze zelf niet corrigeren. 

Wat zijn de oorzaken?

Een scoliose kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan door een beenlengteverschil (bijvoorbeeld na een groeispurt), door botontkalking (osteoporose) of door een spier- of zenuwziekte.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Wanneer men een scoliose heeft, kan men zien dat de wervelkolom één of twee bochten heeft. Men kan daardoor scheef en/of gedraaid staan. Het zijwaarts buigen van de rug gaat moeizamer en men kan stijver worden. Er is een verhoogde kans op rugpijn en nekklachten. Ook is de stand van de ribben niet optimaal door deze kromming waardoor ademhalingsklachten kunnen optreden.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de ernst. Bij een lichte scoliose kan fysiotherapie helpen om een optimale lichaamshouding te creëren door bepaalde spieren te versterken en andere spieren juist te verlengen. Bij een ernstige vorm kan een operatie nodig zijn om klachten te verminderen en/of te voorkomen. Lees meer over rugklachten.