Schouderluxatie

Wat is een schouderluxatie?

Een schouderluxatie houdt in dat de schouder ontwricht is. Men heeft het ook wel over een schouder die 'uit de kom' is. Normaal gesproken draait de schouderkop in de schouderkom. De schouderkom is kleiner dan de schouderkop. De omliggende spieren (rotator cuff) zorgen ervoor dat de schouderkop toch in de schouderkom gestabiliseerd wordt. Door verschillende oorzaken kan de schouderkop naar voren of naar achteren ontwrichten. In de meeste gevallen schiet de schouderkop naar voren. Wanneer de schouderkop tot de rand van de kom beweegt en dan meteen weer terugschiet in de oorspronkelijke positie, spreekt men van een subluxatie.

Hoe ontstaat het?

Een schouderluxatie ontstaat vaak na een val op een uitgestrekte arm of een verkeerde beweging waarbij er plotseling een grote kracht op de schouder inwerkt. Een schouderinstabiliteit vergroot de kans op een schouderluxatie. Wanneer de stabiliteit niet optimaal is, kunnen de spieren de schouderkop niet goed meer centreren in de kom waardoor deze gemakkelijk kan luxeren.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een schouderluxatie is een acute, hevige pijn. Meestal is duidelijk te zien dat de schouder te ver naar voren staat. Men kan de schouder nauwelijks bewegen. Het omliggende kapsel en de pezen en spieren zijn op rek gebracht en mogelijk beschadigd. Daarnaast kunnen ook bloedvaten en zenuwen beschadigd zijn. Er is in de meeste gevallen zwelling en een bloeduitstorting zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk dat de schouderkop weer in de oorspronkelijke positie wordt terug gezet (repositie). De behandeling bestaat de eerste dagen uit het rust geven aan de structuren die beschadigd zijn. Meestal krijgt u een sling of mitella om de arm te ondersteunen. Daarna kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut de schouder mobiliseren en krijgt u oefeningen om de spieren rondom de schouder sterker te maken. Wanneer deze spieren de schouderkop goed in de kom kunnen centreren, is de kans op een tweede schouderluxatie klein.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal