Scheenbeenbreuk

Wat is een scheenbeenbreuk (tibia fractuur)?

Het scheenbeen (tibia) kan een breuk (fractuur) oplopen. Men spreekt dan van een tibia fractuur. Er zijn verschillende soorten tibia fracturen afhankelijk van de plaats in het scheenbeen. Bekende voorbeelden zijn de Tibia plateau fractuur en de Malleolus fractuur.

Wat zijn de oorzaken?

Meestal ontstaat een scheenbeenbreuk ten gevolge van een ongeluk of val. Er is dan sprake van een grote kracht die inwerkt op het scheenbeen. Wanneer het bot lokaal al verzwakt is en hierdoor breekt, spreekt men van een pathologische fractuur. Het bot kan lokaal verzwakt zijn door bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose).

Wat zijn de tekens & symptomen?

Na een scheenbeenbreuk ervaart men hevige pijn en kan men vaak geen steun meer nemen op het aangedane been. Ook kan er een scheefstand van het onderbeen zichtbaar zijn. In de meeste gevallen treedt er zwelling op en is er een bloeduitstorting zichtbaar. Deze bloeduitstorting ontstaat doordat er ook andere structuren dan alleen het bot beschadigt raken.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de mate en ernst van de breuk, behandelt men een scheenbeenbreuk met gips of operatief door middel van een fixatie van de gebroken botdelen. Nadat de breuk hersteld is, is het belangrijk om uw scheenbeen op de juiste wijze te belasten. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all kunnen u hierbij begeleiden.