Roeierspols

Wat is een roeierspols?

Een roeierspols wordt in het Engels ook wel Intersection syndrome of Oerman's wrist genoemd. Het is een overbelastingsblessure van de pols. Net boven het polsgewricht kruisen vier pezen elkaar: twee pezen die de duim strekken en twee pezen die de pols strekken. De pezen bevatten een beschermend omhulsel wat men een peesschede noemt. Deze peesschede voorkomt dat er wrijving ontstaat tussen de verschillende pezen. Bij veel strekken en buigen van de pols kunnen deze peesschedes ontstoken raken (tendosynovitis) en zwellen waardoor er wrijving ontstaat tussen de verschillende pezen. Men spreekt dan van een roeierspols.

Wat zijn de oorzaken?

Wanneer men de pols veel buigt en strekt, bewegen de verschillende pezen veel over elkaar heen en kan er irritatie ontstaan op deze plek. Een roeierspols komt niet alleen bij roeiers voor, maar bijvoorbeeld ook bij tennissers of badmintonners. Daarbij wordt de pols ook herhaaldelijk gebogen en gestrekt. Wanneer er veel kracht gezet moet worden bij het buigen en strekken, wordt de kans op deze blessure groter. Ook een snelle toename in frequentie of intensiteit van de belasting op de pols kan resulteren in een roeierspols, omdat de pezen dan sneller overbelast raken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men ervaart een pijnlijk gevoel in het midden van de bovenzijde van de onderarm (net boven het polsgewricht). Deze pijn wordt erger bij het buigen en strekken van de pols. Soms is er hier ook een zwelling zichtbaar of voelt de huid hier warmer aan. Doordat er wrijving ontstaat tussen de verschillende pezen, kan men een 'knoepend' geluid of gevoel ervaren bij het buigen en strekken van de pols.

Wat is de behandeling?

Bij een roeierspols is het belangrijk om de belasting van de pols te verminderen door de pols minder te gaan buigen en strekken. Daarnaast kan koelen en het gebruik van ontstekingsremmers de pijn dempen en zorgen voor een sneller herstel. Ook tapen of het gebruik van een brace kan helpen om de klachten te doen verminderen, omdat de pols zo meer ondersteund wordt. Wanneer de klachten door sporten zoals roeien of badminton zijn ontstaan, wordt aangeraden deze activiteiten even te vermijden. De pezen krijgen dan de tijd om te herstellen. De ontsteking verdwijnt en er ontstaat geen wrijving meer op de plek waar de pezen elkaar kruisen. Als de klachten verdwenen zijn, is het belangrijk de belasting zo gedoseerd mogelijk weer op te bouwen.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal