Popliteus tendinitis

Wat is een popliteus tendinitis?

Een popliteus tendinitis wordt ook wel een heuvelknie genoemd en komt regelmatig voor bij hardlopers. Het is een irritatie en/of ontsteking van de pees van de popliteus spier. Deze bevindt zich in de knieholte. De functie van deze pees is voorkomen dat de knie naar binnen draait tijdens het rennen.

Hoe ontstaat het?

De naam 'heuvelknie' is afgeleid van het feit dat hardlopers die veel bergaf rennen last kunnen krijgen van deze aandoening. Hierbij komt er namelijk meer belasting op de pees van de popliteus spier. De blessure kan dus ontstaan door veel bergaf te rennen of door het rennen op een schuine ondergrond. Ook kan het veroorzaakt worden als de voet overmatig naar binnen beweegt (versterkte pronatie) tijdens het rennen. Ook een slechte warming-up of een te snelle opbouw in de trainingen een popliteus tendinitis veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen behorende bij popliteus tendinitis zijn: pijn in de knieholte of aan de buitenkant van de knie, zwelling in de knieholte en pijn als men in de knieholte drukt. De klachten kunnen plotseling op komen zetten na bijvoorbeeld een misstap, maar kunnen ook langzaamaan op komen zetten en erger worden met de tijd.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de popliteus tendinitis. Als overbelasting door een te snelle trainingsopbouw de oorzaak is, is het belangrijk wat lichter te trainen of een ander type training (bijvoorbeeld minder bergaf rennen) toe te passen. Als een versterkte pronatie van de voet de oorzaak is, kunnen steunzolen of correctiezolen helpen de klachten te verminderen. Een adequate warming-up en cooling down kunnen de klachten ook aanzienlijk verminderen. De fysiotherapeut kan u helpen de spierspanning in de popliteus spier te verminderen door middel van manuele technieken, triggerpointtherapie, dry-needling therapie, massage en tapen. Ook kan de fysiotherapeut u adviseren wat betreft de mate van belasting op de knie en eventueel aanvullende oefeningen geven.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal