Meniscus

Wat is een meniscus?

Wat is een meniscus?

In het kniegewricht tussen het boven- en onderbeen bevinden zich een binnenmeniscus en een buitenmeniscus. Een meniscus is een wigvormige structuur en bestaat uit bindweefsel en kraakbeen.

Wat is de functie?

Een meniscus is erg belangrijk voor de stabiliteit van de knie, omdat deze structuur het kniegewricht stuurt door middel van de vele sensoren die in deze structuur zitten. Daarnaast absorbeert het de schokken op de knie en ondersteunt het de gewrichtssmering.

Wanneer beschadigt het?

Het kan beschadigd raken bij een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast staat in de grond. Vaak is het zo dat de binnenste meniscus het eerst schade oploopt, omdat deze vastzit aan de binnenste knieband en daarom niet zo flexibel is als de buitenste meniscus. Door een dergelijke draaibeweging ontstaat er een scheur in de structuur. Deze scheur kan ervoor zorgen dat het kniegewricht niet optimaal meer functioneert. Vanaf de leeftijd van veertig jaar wordt de meniscus zwakker en kan er al bij een lichte draaiing een beschadiging van deze structuur optreden. 

Wat zijn de symptomen van een beschadiging?

Mensen ervaren vaak pijn in de knie. Daarnaast kan de knie gezwollen zijn en kan men een instabiel gevoel ervaren. Door de scheuring heeft men vaak het gevoel alsof de knie ‘op slot schiet’. Ook kan men de knie niet goed meer buigen. Dit merkt men bijvoorbeeld bij het (trap)lopen, knielen, hurken, autorijden en fietsen.

Wat te doen bij een beschadiging?

Bij verdenking van een beschadiging (Bv. gescheurde meniscus) kan men een MRI-scan of een kijkoperatie ondergaan. Wanneer er een scheurtje in de meniscus zit, kan het zijn dat u het advies krijgt om dit te laten hechten of verwijderen (meniscectomie). Wanneer de meniscus niet optimaal zijn functie kan uitvoeren, kan dit namelijk leiden tot een hogere belasting van het gewrichtskraakbeen en op lange termijn tot artrose. Het advies om wel of niet te laten opereren, is afhankelijk van de plek en de grootte van de scheur. Na een meniscusoperatie kan men weer na gemiddeld zes weken dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het duurt gemiddeld zes weken tot drie maanden voordat zwaar lichamelijke activiteiten, zoals sporten, weer uitgevoerd kunnen worden. Het accent tijdens deze herstelperiode ligt vooral op mobiliteit, stabiliteit en kracht. Uw fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.

De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Neeleman-van der Steen, C.W.M. et al. (2006). KNGF-richtlijn Meniscectomie. Houten: Drukkerij de Gans

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal