Malletvinger

Wat is een malletvinger?

Een malletvinger wordt ook wel een 'hamervinger' of 'gebogen vingertop' genoemd. Iemand met een malletvinger kan het bovenste kootje van één van de vingers niet meer actief strekken. Deze beweging kan men wel passief (met behulp van de andere hand) maken. De pees die dit kootje strekt, is afgescheurd. In sommige gevallen is er ook een stukje bot afgescheurd (avulsiefractuur). Deze aandoening komt bij de duim maar weinig voor.

Wat zijn de oorzaken?

Het afscheuren van de strekpees gebeurt in de meeste gevallen door een acuut moment, zoals het stoten van de vinger tegen een hard voorwerp of een bal. Hierbij wordt de vinger plotseling gebogen, terwijl deze eigenlijk in gestrekte positie was. Het kan echter ook bij dagelijkse handelingen ontstaan, zoals het instoppen van lakens onder het matras.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een malletvinger kan drukpijnlijk zijn bij het bovenste vingerkootje en kan zwellen of rood worden. Het vingerkootje staat in een gebogen stand en men kan deze zelf niet actief strekken. Het strekken is wel mogelijk met behulp van de andere hand.

Wat is de behandeling?

Meestal wordt een malletvinger eerst conservatief (zonder operatie) behandeld. Hierbij wordt er een vingerspalk aangebracht. Door de spalk wordt de vinger gedwongen om te strekken. De uiteindes van de pees komen dichter bij elkaar en de pees kan herstellen. Het herstel van de pees duurt gemiddeld zes tot acht weken. Wanneer deze conservatieve behandeling niet slaagt, kan men voor een operatie kiezen. Tijdens de operatie wordt de strekpees ingekort. Soms wordt het vingerkootje met behulp van een metalen pen weer in de juiste positie gezet. Het herstel van de pees zal ook nu zes tot acht weken duren. Na de operatie krijgt men oefeningen om de belastbaarheid van de pees op te bouwen.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal