Luxatie van de knie

Wat is een luxatie van de knie?

Een luxatie van de knie wordt ook wel een ontwrichting van de knie genoemd. De knie is 'uit de kom'.

Hoe ontstaat het?

Een luxatie van de knie kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak treedt een luxatie op na een ongeluk of trauma. Het bovenbeen kan ten opzichte van het onderbeen zowel naar voren als naar achteren ontwrichten. Ook het zijwaarts ontwrichten kan voorkomen bij de knie. De knieschijf (patella) kan ook ontwrichten (patellaluxatie). Deze bevindt zich dan niet meer aan de voorzijde, maar aan de buitenzijde van de knie. De knie kan na het ontwrichten meteen weer in de oorspronkelijke positie terugschieten of in de ontwrichte positie blijven staan. Wanneer de knie ontwricht, beschadigen vaak ook andere structuren van de knie. Een bekend voorbeeld hiervan is het scheuren van de voorste kruisband wanneer het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren schiet.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een ontwrichting zijn hevige pijn, vaak na een trauma, waarbij er vaak een duidelijke scheefstand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen zichtbaar is of waarbij de knieschijf duidelijk buiten de knie valt. Door de ontwrichting en de beschadiging van andere structuren zwelt de knie snel op. Wanneer de knie niet terugschiet in zijn oorspronkelijke positie, kan men de knie nauwelijks bewegen.

Wat is de behandeling?

Bij een ontwrichting is het zaak de knie op professionele wijze zo snel mogelijk terug te laten zetten in de oorspronkelijke positie. Door de luxatie zijn spieren en banden rondom het kniegewricht opgerekt en verzwakt. Deze kan men in samenwerking met een fysiotherapeut trainen en versterken om de functie van het kniegewricht te optimaliseren.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal