Lumbale kanaalstenose

Wat is een lumbale kanaalstenose?

Lumbale kanaalstenose is een vernauwing van het lendenwervelkanaal. Dit wervelkanaal bevindt zich laag in de rug. Door dit kanaal lopen het ruggenmerg en zenuwwortels. Wanneer dit kanaal smaller wordt, komt er druk op het ruggenmerg en de zenuwwortels. Dit kan rugpijn opleveren in de lage rug.

Wat zijn de oorzaken?

Lumbale kanaalstenose wordt voornamelijk bij ouderen gezien. Dit komt doordat de tussenwervelschijven van de wervelkolom met de jaren slijten. Door deze slijtage ontstaan botwoekeringen van de wervels. Door deze botwoekeringen wordt het lumbale kanaal nauwer. Daarnaast kunnen gewrichtsbanden dikker worden, waardoor het lumbale kanaal smaller wordt. Ook het uitpuilen van een tussenwervelschijf, kan vernauwing in het lumbale kanaal geven. Tot slot kan men vanaf de geboorte al een vernauwd lumbaal kanaal hebben.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom is pijn in de onderrug en uitstralende, tintelende pijn in de benen. Men kan een vermoeid en doof gevoel in de benen ervaren. De klachten worden erger bij lang lopen of lang staan. Wanneer men op het moment van pijn de rug bolt of voorover buigt, nemen de klachten af, omdat er dan meer ruimte in het lumbale kanaal ontstaat. Doordat een bolle onderrug verlichting geeft, gaan mensen met lumbale kanaalstenose soms voorovergebogen lopen.

Wat is de behandeling?

In een beginnend stadium van lumbale kanaalstenose zal men geringe klachten hebben en kunnen een houdingsadvies en houdingsoefeningen van een fysiotherapeut helpen om de klachten te verminderen. Naarmate het lumbale kanaal nauwer wordt, zullen klachten verergeren en kan een operatie zinvol zijn. Tijdens deze operatie worden één of meerdere wervelbogen en banden verwijderd om zo meer ruimte te creëren in het wervelkanaal. Dit noemt men een laminectomie. Een andere operatietechniek is het plaatsen van een cilinder tussen de twee werveluitsteeksels waartussen zich de vernauwing bevindt. Op deze manier ontstaat er op die plek meer ruimte en zullen klachten afnemen. De fysiotherapeut kan u na de operatie helpen om te revalideren. Lees meer over behandeling bij rugpijn.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal