Longontsteking (pneumonie)

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking (ook wel pneumonie genoemd) is een ontsteking van de bronchiën (kleine vertakkingen van de longen) en de longblaasjes. De longblaasjes zorgen voor de opname van zuurstof in het bloed. Door de ontsteking treedt er slijmvorming op. Daardoor kunnen de longblaasjes minder goed zuurstof uitwisselen met het bloed. Deze aandoening kan variëren van een lichte tot een zware longontsteking. Men kan een ontsteking hebben in één long, maar men kan ook een dubbele pneumonie hebben. Men maakt een onderscheid tussen een ontsteking die in het ziekenhuis opgelopen is en een ontsteking die buiten het ziekenhuis opgelopen is. Dit vooral omdat de oorzaak (bacterie, virus of schimmels/gisten) anders is.

Wat zijn de oorzaken?

In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak, maar het kan ook veroorzaakt worden door een virus. In enkele gevallen veroorzaken schimmels en gisten een pneumonie. Dit kan optreden bij mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben. Het kan ook het gevolg zijn van verslikken (aspiratiepneumonie) of het niet goed kunnen ophoesten van slijm in de longen. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die de kans op deze aandoening vergroten, zoals: roken, alcohol, verhoogde leeftijd, Diabetes Mellitus (suikerziekte), beroerte, COPD, mensen met een verminderde werking van het afweersysteem en mensen die voor langere tijd in het ziekenhuis hebben gelegen. 

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn: hoesten, koorts, benauwdheid, kortademigheid, zweten, pijn op de borst, algemeen onwelbevinden, versnelde ademhaling en verkoudheid. De symptomen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Wat is de behandeling?

Een longontsteking wordt in de meeste gevallen behandeld met een antibioticakuur. Deze helpt niet voor virale longontstekingen, maar het is voor een arts moeilijk te achterhalen of de ontsteking door een bacterie of door een virus veroorzaakt is. Daarnaast krijgt men vaak pijnstilling en kan men soms extra zuurstof toegediend krijgen. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven en een goede hoesttechniek te gebruiken om zo overtollig slijm uit de longen op te hoesten. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Het herstel van een longontsteking is afhankelijk van de ernst, maar duurt gemiddeld twee tot vier weken. Het kan echter maanden duren voordat iemand weer volledig op conditie is.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal