Lisfranc fractuur

Wat is een Lisfranc fractuur?

Een Lisfranc fractuur is een breuk van de voorvoet. De gewrichtslijn tussen de voetwortel en de middenvoetsbeentjes wordt de gewrichtslijn van Lisfranc genoemd. Wanneer er een breuk optreedt tussen de voetwortel en één van de middenvoetsbeentjes, spreekt men van deze aandoening. De fractuur heet een 'Lisfranc fractuur', omdat de chirurg Jacques Lisfranc in de negentiende eeuw voor het eerst een dergelijk letsel beschreef.

Hoe ontstaat het?

Een Lisfranc fractuur kent verschillende oorzaken. Het kan ontstaan doordat er een zwaar voorwerp met grote kracht op de voervoet valt of nadat er bijvoorbeeld een auto over de voet heen rijdt. De grote inwerkende kracht kan ervoor zorgen dat er een breuk optreedt. Daarnaast kan een sterke draaiing (rotatie) van de voorvoet waarbij de achtervoet blijft staan ook een Lisfranc fractuur veroorzaken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Eén van de belangrijkste symptomen is pijn in de middenvoet bij het staan op de voet. Deze pijn kan zowel onder de voet als bovenop de voet gevoeld worden. Ook druk op de gewrichtslijn geeft pijn. Daarnaast kan er zwelling en een bloeduitstorting in het midden van de voet ontstaan. Tot slot kan er instabiliteit in de middenvoet optreden.

Wat is de behandeling?

De behandeling van een Lisfranc fractuur is afhankelijk van of er een dislocatie (verplaatsing) van het gebroken middenvoetsbeentje is opgetreden. Wanneer er nauwelijks dislocatie opgetreden is, kan een niet-operatieve behandeling volstaan. Door middel van immobilisatie door een gipsverband en het niet belasten van de voet, kan de breuk herstellen. Wanneer er sprake is van een dislocatie van het middenvoetsbeentje zal deze tijdens een operatie door middel van fixatiemateriaal weer in de juiste positie gefixeerd worden om zo de breuk te laten herstellen. Zowel na een niet-operatieve behandeling als een operatieve behandeling kan de fysiotherapeut u helpen om de volledige mobiliteit, stabiliteit en kracht van de voet weer terug te krijgen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal