Kyfose wervelkolom

Wat is een kyfose?

KyfoseHerken jij bij jezelf of bij anderen een kyfose (bolle bovenrug)? Dit probleem is in veel gevallen wel op te lossen, alleen is de fixatie van de lumbale wervelkolom van essentieel belang!

Andere benamingen voor een kyfose is dus een bolle rug. Een optimale wervelkolom heeft in de bovenrug een lichte bolling en in de onderrug een lichte holling. De lichte bolling noemt men een kyfose. Echter, vaak wordt deze term gebruikt om een versterkte bolling van de bovenrug aan te geven. In dit artikel wordt met de term dan ook een versterkte bolling van de bovenrug bedoeld.

 

Bekijk de video over de kyfose van de wervelkolom


Wat zijn de oorzaken?

Het kan aangeboren zijn, maar kan men ook op latere leeftijd ontwikkelen door een verkeerde lichaamshouding. Ook botontkalking (osteoporose) of inzakkingsfracturen van de ruggenwervels kunnen leiden tot dit verschijnsel. Daarnaast kunnen groeistoornissen, infecties of reumatische aandoeningen uiteindelijk leiden tot een versterkte bolling. Bekijk onderstaande video voor verdere uitleg over deze 2 begrippen. 


Kyfose: structureel of functioneel

Wanneer we een kyfose moeten gaan behandelen is het noodzaak om eerst de oorzaak te achterhalen. Dit is van belang omdat wanneer de oorzaak een ‘structureel’ probleem is, het  anders behandeld dient te worden dan een ‘functioneel’ probleem. 

Functionele oorzaak

Structurele oorzaak


Wat zijn de tekens & symptomen?

Men kan een kyfose herkennen aan een bolling in de bovenrug. De onderrug is daardoor minder hol dan normaal en vlakt af. Door dit verschijnsel staan de schouders meer naar voren gericht en staat het hoofd ten opzichte van de romp ook meer naar voren. Veel voorkomende klachten bij een kyfose zijn:


Wat is de behandeling bij een kyfose?

De behandeling hangt van de oorzaak af. De fysiotherapeut gaat eerst kijken of het een structureel of functioneel probleem is. Wanneer het komt door een verkeerde houding is houdingstherapie van essentieel belang. De fysiotherapeut kan u dit bieden. Een aantal belangrijke houdingsspieren zijn verzwakt en die moeten aangesterkt worden. Ook zijn er aan de voorzijde door de kyfose een aantal spieren verkort die men juist moet verlengen. Hierbij kunnen triggerpointtherapie, dry needling en het uitvoeren van rekoefeningen helpen. Bij sommige mensen wordt bij een kyfose een brace aangeraden en in uiterste gevallen kan een operatie aanbevolen worden.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal