Kyfose wervelkolom

Wat is een kyfose?

Andere benamingen voor een kyfose zijn een bolle rug en een bochel. Een optimale wervelkolom heeft in de bovenrug een lichte bolling en in de onderrug een lichte holling. De lichte bolling noemt men een kyfose. Echter, vaak wordt deze term gebruikt om een versterkte bolling van de bovenrug aan te geven. In dit artikel wordt met de term dan ook een versterkte bolling van de bovenrug bedoeld.

Wat zijn de oorzaken?

Het kan aangeboren zijn, maar kan men ook op latere leeftijd ontwikkelen door een verkeerde lichaamshouding. Ook botontkalking (osteoporose) of inzakkingsfracturen van de ruggenwervels kunnen leiden tot dit verschijnsel. Daarnaast kunnen groeistoornissen, infecties of reumatische aandoeningen uiteindelijk leiden tot een versterkte bolling.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Men kan een kyfose herkennen aan een bolling in de bovenrug. De onderrug is daardoor minder hol dan normaal en vlakt af. Door dit verschijnsel staan de schouders meer naar voren gericht en staat het hoofd ten opzichte van de romp ook meer naar voren. Veel voorkomende klachten bij een kyfose zijn:

Wat is de behandeling?

De behandeling hangt van de oorzaak af. Wanneer het komt door een verkeerde houding is houdingstherapie van essentieel belang. De fysiotherapeut kan u dit bieden. Een aantal belangrijke houdingsspieren zijn verzwakt en die moeten aangesterkt worden. Ook zijn er aan de voorzijde door de kyfose een aantal spieren verkort die men juist moet verlengen. Hierbij kunnen triggerpointtherapie, dry needling en het uitvoeren van rekoefeningen helpen. Bij sommige mensen wordt bij een kyfose een brace aangeraden en in uiterste gevallen kan een operatie aanbevolen worden.