Kuitbeenbreuk

Wat is een kuitbeenbreuk (fibula fractuur)?

Het kuitbeen (fibula) kan een breuk (fractuur) oplopen. Men spreekt dan van een Scheenbeenbreuk ofwel een fibula fractuur. Er zijn verschillende soorten fibula fracturen afhankelijk van de plaats in het kuitbeen.

Wat zijn de oorzaken?

Meestal ontstaat een kuitbeenbreuk ten gevolge van een ongeluk of val. Er is dan in beide gevallen sprake van een grote kracht die inwerkt op het kuitbeen. Er kan echter ook sprake zijn van een pathologische fractuur. Dit is wanneer er een breuk optreedt door een lokale verzwakking van het bot. Het bot kan lokaal verzwakt zijn door bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose).

Wat zijn de tekens & symptomen?

Na een kuitbeenbreuk ervaart men hevige pijn en kan het zijn dat men geen steun meer kan nemen op het aangedane been. Ook kan er een scheefstand van het onderbeen zichtbaar zijn. In de meeste gevallen treedt er zwelling op en is er een bloeduitstorting zichtbaar. Deze bloeduitstorting ontstaat doordat er ook andere structuren dan alleen het bot beschadigt raken.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de mate en ernst van de breuk, behandelt men een kuitbeenbreuk met gips of operatief door middel van een fixatie van de gebroken botdelen. Nadat de breuk hersteld is, is het belangrijk om uw kuitbeen op de juiste wijze te belasten. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all kunnen u hierbij begeleiden.