Knieschijf (Patella)

Wat is de knieschijf (patella)?

De knieschijf (patella) is een stukje bot met kraakbeenoppervlak wat zich aan de voorkant van de knie bevindt. Dit stukje bot is opgenomen in de pees van de voorste bovenbeenspieren (patellapees) en speelt een grote rol bij het strekken van de knie.

Wat is de functie?

Het vangt de wrijving- en compressiekrachten van de knie op, zodat dit niet enkel op de patellapees aankomt. Het brengt dus de kracht die de voorste bovenbeeenspieren moeten verwerken over op het scheenbeen en voorkomt een overbelasting van de patellapees.

Welke beschadigingen kunnen er optreden?

Wanneer de stand van de patella verandert, kan deze de krachten niet goed meer opvangen. Er ontstaat dan vaak een overbelastingsprobleem aan de patellapees. Dit wordt ook wel een 'Jumpers Knee' of 'Springersknie' genoemd. Wanneer er zich een irritatie achter de knieschijf bevindt, noemt men dit het Patellofemorale Pijnsyndroom. De positie van de patella is dan niet optimaal, waardoor deze niet goed spoort in de groeve van het kniegewricht. Hierdoor treedt er wrijving op tussen de knieschijf en de daar achter gelegen structuren.
Ook kan de patella 'uit de kom schieten'. Deze zit daarbij in de meeste gevallen niet meer aan de voorzijde van de knie maar aan de buitenzijde.

Wat zijn de tekens & symptomen van een beschadiging?

Symptomen van een 'Jumpers Knee' zijn dat deze klacht vaak langzaamaan ontstaat en zeurende pijnklachten geeft net onder de knieschijf. Explosieve momenten, zoals springen en sprinten, verergeren de pijn. Ook traplopen verergert de klachten, omdat hierbij grote druk op de patellapees ontstaat.
Symptomen van een patellofemoraal pijnsyndroom zijn pijn achter of rondom de knieschijf, die erger wordt bij traplopen, hurken, zware belastingen zoals sport en bij lang zitten. Ook kan men het gevoel hebben dat er iets klem zit achter de knieschijf of een krakend gevoel ervaren. Dit gevoel kan langzaamaan ontstaan of het gevolg zijn van een val op de knie of het hard stoten van de knie.
Symptomen van een luxatie zijn hevige pijn meestal na een trauma waarbij de locatie van de knieschijf duidelijk buiten het kniegewricht valt.

Wat te doen bij deze blessures?

Bij een Jumpers Knee is het zaak de patellapees tijdelijk wat rust te gunnen om te herstellen. De belastende activiteiten die de pijnklachten veroorzaken, moeten even achterwege gelaten worden. Een veelgebruikte methode door de fysiotherapeut is het verlengen van de kniepees terwijl deze kracht levert (excentrische oefentherapie). Ook is het belangrijk om de bovenbeenspieren te rekken, zodat de trekkracht aan de patellapees minder wordt.
De hersteltijd van een Jumpers Knee is heel gevarieerd en verschilt erg per persoon.
Bij een Patellofemoraal pijnsyndroom is het belangrijk om eventuele standsafwijkingen van voeten of knieën te laten behandelen door een fysiotherapeut. Daarnaast is het zinvol de bovenbeenspieren te trainen, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de sporing van de patella in de groeve van de knie. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de spieren in het bovenbeen voldoende op lengte zijn. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Bij het Patellofemoraal pijnsyndroom loopt de hersteltijd sterk uiteen.
Bij een luxatie van de knieschijf is het zaak deze zo snel mogelijk terug te laten zetten in de oorspronkelijke positie. Door de luxatie zijn spieren en banden rondom het kniegewricht opgerekt en verzwakt. Deze kan men in samenwerking met een fysiotherapeut trainen en versterken.

Bronnen: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal