Knie-orthese

Wat is een knie-orthese?

Een knie-orthese is een brace die het kniegewricht stuurt en ondersteunt. Vaak is het een harde brace die men kan inzetten bij ernstige instabiliteit van de knie of bij ernstige slijtage van de knie. Het voordeel van een knie-orthese is dat de stand van het kniegewricht beïnvloedt kan worden, waardoor de knieklachten afnemen. Ook biedt het ondersteuning bij het belasten van de knie waardoor instabiliteitklachten afnemen.

Hoe ziet het eruit?

Er zijn zowel standaard knie-ortheses als ortheses die men op maat maakt. Het is bevestigd aan het bovenbeen, het kniegewricht en het onderbeen. Doordat men de knie-orthese voor ieder type klacht kan instellen, kan dit ideaal dienen als ondersteuning van een kniegewricht of beïnvloeding van een ongunstige kniestand. U kunt uw knie dus nog steeds gebruiken, maar door de knie-orthese ervaart u minder klachten.

Wanneer kiest men hiervoor?

Het kan dus stabiliteit en sturing geven aan het kniegewricht op het moment dat het kniegewricht dit zelf (tijdelijk) niet meer kan. Enkele voorbeelden hiervan zijn artrose, instabiliteitklachten, een gescheurde voorste kruisband of na een ontwrichting (luxatie) van de knie. Het is pas raadzaam om een knie-orthese aan te schaffen wanneer oefentherapie onvoldoende helpt en een operatie niet geïndiceerd is.
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie4all kunnen u adviseren over het wel of niet aanschaffen van een knie-orthese en u begeleiden bij het gebruik ervan.