Klimvinger

Wat is een klimvinger?

Een klimvinger is een blessure die voornamelijk bij klimmers gezien wordt. De pezen die de vingers buigen worden door ringbandjes die om de vingers zitten (ook wel pulleys genoemd) gefixeerd. Dit heeft als doel dat de peesjes, ook als de vinger gebogen wordt, dicht bij het bot blijven. Wanneer deze ringbandjes scheuren, spreekt men van een klimvinger.

Wat zijn de oorzaken?

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de oorzaak vaak bij het klimmen. Wanneer de klimmer dreigt te vallen, zal hij zich vastgrijpen aan een richel. Door deze grote kracht die inwerkt op de pezen die de vingers buigen, kunnen de ringbandjes, die deze pezen op de plek houden, knappen. Ook door herhaaldelijk lichte verrekkingen van de ringbandjes kan uiteindelijk een klimvinger ontstaan.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Soms is er op het moment van scheuring een 'plop' hoorbaar. De vinger wordt dik en er kan een bloeduitstorting zichtbaar zijn. Pijn wordt aan de handpalmzijde van de vinger gevoeld. Deze pijn wordt erger wanneer men aan de handpalmzijde van de vinger drukt. In sommige gevallen kan er een soort boog zichtbaar zijn bij het buigen van de vinger, omdat de pees niet meer tegen het bot aan zit.

Wat is de behandeling?

Vaak is rust en immobilisatie (door middel van tapen of een brace) van de vinger voldoende om de ringbandjes te laten herstellen. Ook kan de fysiotherapeut helpen door oefeningen te geven om de stabiliteit en kracht van de vinger te verbeteren. Als deze conservatieve behandelingen niet werken, zou men kunnen kiezen voor een operatie. Tijdens deze operatie worden de ringbandjes hersteld.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen