Klapvoet

Wat is een klapvoet?

Een klapvoet (ook wel voetheffersparese genoemd) is een aandoening waarbij men de voet niet (goed) kan heffen en deze op de grond 'klapt'. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is het een gevolg van een minder goed functionerende zenuw.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak is een beknelling van de kuitbeenzenuw de oorzaak. Deze zenuw stuurt de voetheffers aan. De zenuw is net achter het kuitbeenkopje gevoelig voor druk en rek. De zenuw kan daar geïrriteerd raken door bijvoorbeeld een trauma, herhaaldelijk door de knieën gaan, met de knieën over elkaar zitten en bedlegerigheid. Wanneer de zenuw bekneld raakt, kan de zenuw de voetheffers minder goed aansturen en kan een klapvoet het gevolg zijn. Ook een hernia (HNP) en een kanaalstenose tussen de vierde en vijfde lendenwervel (vernauwing lendenwervelkanaal) kunnen leiden tot dit verschijnsel. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken. Als de zenuwwortel van de vijfde lendenwervel in de bedrukking komt, kan dit een voetheffersparese veroorzaken. Daarnaast zijn er neurologische oorzaken, zoals een CVA, die deze aandoening kunnen veroorzaken. Tot slot kan het optreden als de pees van de voethefferspier scheurt.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het meest opvallende symptoom bij een klapvoet is dat de voet tijdens het lopen op de grond 'klapt'. Men kan de voet en tenen namelijk niet actief heffen. Men struikelt en valt hierdoor vaker. Men kan het ook herkennen aan een afgeschaafde neus van de schoen, omdat deze veel over de grond schaaft. Ook kan men tintelingen of een doof gevoel ervaren in de voet ten gevolge van een zenuwbeknelling. Bij een ernstige voetheffersparese ziet men soms dat de persoon de knie extra hoog optilt om zo te voorkomen dat de voet over de grond sleept. Dit wordt een hanentred genoemd.

Wat is de behandeling?

Als er sprake is van een zenuwbeknelling is het belangrijk om de zenuw meer ruimte te geven waardoor deze kan herstellen. Een tijdje niet bukken en met de benen over elkaar zitten, geeft de kuitbeenzenuw de tijd om te herstellen. Wanneer een hernia of kanaalstenose de oorzaak is van de klapvoet kan men hiervoor operatief en niet-operatief (conservatief) behandeld worden. Een conservatieve behandeling kan uit fysiotherapie bestaan om de houding van de rug en de spierkracht van de spieren in de romp te verbeteren. Dit kan de klachten verminderen. Als dit onvoldoende helpt, kan een operatie zinvol zijn om meer ruimte te creëren voor de zenuw. Als de zenuw blijvend beschadigd is of als de aansturing vanuit de hersenen blijvend aangetast is, kan een speciale spalk voor het onderbeen en de voet (Enkel Voet Orthese) uitkomst bieden. Deze zorgt ervoor dat de voet niet naar beneden hangt tijdens de zwaaifase van het looppatroon.
Wanneer een gescheurde pees van de voethefferspier de oorzaak is, kan deze pees operatief gehecht worden en zal daarmee de klapvoet herstellen. Na de operatie kan fysiotherapie helpen om de volledige functie van de spier terug te krijgen.

Reacties (13)

 • Clau2018

  Clau2018

  20 februari 2018 op 20:11 |
  mijn broer heeft deze aandoening. Hij heeft diabetes, ik heb deze niet op de lijst van mogelijk oorzaak. Hij heeft 20 sessies fysiotherapie, maar zijn situatie is niets verbeterd.
  Ik vraag me af aan de hand waarvan wordt bepaald dat de patient niet in aanmerking komt voor een operatie?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   26 februari 2018 op 14:04 |
   Beste,

   Dit is afhankelijk wat precies de oorzaak is en of er operatief nog wel perspectieven zijn voor verbetering in functie. Ik zou deze vraag voorleggen bij de specialist. Succes!

   antwoord

 • Leo

  Leo

  20 februari 2018 op 19:05 |
  Ik heb zelf ook een klapvoet en aan rug geopereerd daarna nog steeds een klapvoet.
  Inmiddels contact gehad met een chirurg gehad in het MCL in Leeuwarden , polikliniek Plastische Chirurgie. Deze kan je operatief d.m.v. de spier aan de zijkant van je been op je voet te plaatsen het hef vermogen weer terug brengen.

  antwoord

 • Rebekka de Boer

  Rebekka de Boer

  09 juli 2017 op 07:00 |
  Hallo, ik heb ook al jaren last van een klapvoet en heb er een jaar of acht geleden onderzoek naar laten doen en werd mij ook gezegd dat het vanzelf over zou gaan. Ik kreeg een brace aangemeten en daar kon ik het mee doen. Die brace gebruik ik al tijden niet meer maar heb wel steeds nog last van dat been. Ik struikel ook vaak bijna maar kan mezelf altijd nog goed corrigeren gelukkig. Heb alleen sinds een paar dagen pijn steken en scheuten in m'n onderbeen en voet. Ik wil er weer actie in gaan ondernemen om een mri scan te krijgen in m'n knie en rug en desnoods operatief iets te laten fixen. Ik ben het zat.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   21 oktober 2017 op 17:59 |
   Beste Rebekka,

   Wat vervelend zeg. Mijn advies is om zeker verder onderzoek te laten doen. Een oorzaak van een klapvoet kan zijn dat er in je lage rug wat verkeerd zit. Middels MRI-onderzoek kan er aangetoond worden of er bijvoorbeeld een 'hernia' zit die je klachten veroorzaakt.

   Succes en praat voor jezelf zodat je doorgestuurd wordt.

   Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

   • Rebekka

    Rebekka

    21 oktober 2017 op 18:46 |
    Bedankt voor je reactie Maikel.

    Momenteel ga ik naar het ETZ in Tilburg nav een artikel op internet over een nieuwe techniek voor herstellen van een klapvoet. Ben afgelopen week bij de neuroloog geweest en heb nu een echo en emg in het vooruitzicht. Volgens de neuroloog had de echo hetzelfde effect als een mri. Ik hou dit wel even in de gaten want wil nu echt de oorzaak weten. Eventueel kan ik geopereerd worden. Ik ben benieuwd!

    antwoord

 • Jo Rosner

  Jo Rosner

  09 februari 2017 op 11:28 |
  Heb al 9 jaar een klapvoet. Moest volgens de neuroloog vanzelf over gaan. Loop nu nog moeilijk. Ben al vaak gevallen. Waarbij ik ook een keer mijn schouder heb gebroken. Groetjes

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   09 februari 2017 op 15:23 |
   Hey jo, wat vervelend zeg. Heb je wel eens een fysiotherapeut bezocht die je hier mee kan helpen?

   antwoord

 • Hilmady

  Hilmady

  02 januari 2016 op 22:52 |
  Beste,

  Zelf heb ik ook klapvoet.
  Ik wist niet van de mogelijkheid tot operatie.
  Hoe en waar kan dat?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   23 juni 2016 op 13:10 |
   Beste Hilmandy, een operatie voor een klapvoet is zeker mogelijk. Het is natuurlijk wel afhankelijk wat de oorzaak is. Het beste kunt u contact opnemen met je huisrats/orthopeed om dit te bespreken. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • A. Van der Schalk

  A. Van der Schalk

  29 december 2015 op 10:58 |
  Ik ben geopereerd aan een klapvoet. heeft u misschien oefeningen voor mij die ik voor de revalidatie kan gebruiken.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   29 december 2015 op 13:23 |
   Beste a. van der Schalk. Er zijn veel oefeningen voor een klapvoet maar mijn advies is om eerst met een fysiotherapeut contact op te nemen zodat zij u goed kunnen adviseren. Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen