Infectie

Wat is een infectie?

Men spreekt van een infectie als micro-organismen het lichaam binnendringen en zich daar vermeerderen. De begrippen infectie en besmetting worden vaak door elkaar gebruikt. Men spreekt echter van een besmetting wanneer de micro-organismen het lichaam binnengedrongen zijn, maar zich nog niet vermenigvuldigd hebben. Ook als het lichaam de binnendringers aanvalt, spreekt men van een besmetting en niet van een infectie. Er zijn verschillende typen infecties: plaatselijke, regionale en systemische.

Wat zijn de oorzaken?

Virussen, bacteriƫn, schimmels en parasieten die binnendringen in het lichaam, kunnen infecties veroorzaken. Deze micro-organismen kunnen het lichaam binnendringen door direct en niet-direct contact van het lichaam met deze organismen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Ten gevolge van dit verschijnsel kan je lichaam een ontstekingsreactie beginnen om de ziekteverwekkers aan te vallen en op te ruimen. Dit kan onopgemerkt verlopen, maar bij een ernstige vorm kan men koorts krijgen.
Wanneer het om een plaatselijke infectie gaat, in bijvoorbeeld het kniegewricht, zal de knie warm aanvoelen, dik en rood worden.

Wat is de behandeling?

Bij een verdenking van een infectie wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts. Die kan de ernst van de infectie inschatten en eventueel medicatie voorschrijven.