Heupprothese

Wat is een Heupprothese?

Een heupprothese wordt ook wel een 'nieuwe heup' genoemd. Wanneer het heupgewricht dusdanig versleten is en er sprake is van ernstige gewricht- en pijnklachten, kan men ervoor kiezen een heupprothese te laten plaatsen. Deze prothese vervangt het heupgewricht. Daarnaast kan een breuk van de dijbeenhals (collum fractuur) en een verstoorde doorbloeding van de heupkop ook redenen zijn om een heupprothese te plaatsen.

Hoe ziet het eruit?

Een heupprothese bestaat uit een kom van metaal of kunststof en een kop en steel van metaal. De steel van de heupkop wordt in het dijbeen bevestigd en de kom wordt op uw bekkenbot bevestigd. Er zijn drie verschillende typen. De gecementeerde heupprothese, de ongecementeerde heupprothese en een prothese met een gecementeerde steel en een ongecementeerde kom. Het verschil tussen een gecementeerde prothese en een ongecementeerde prothese is dat bij een ongecementeerde prothese de kom en de steel vast moeten groeien in het bot en bij een gecementeerde prothese hiervoor speciale kitstof wordt gebruikt.

Wat is het herstel?

Fysiotherapie wordt nog op dezelfde dag van de operatie gestart. Belangrijk hierbij is dat u leert hoe u met krukken kan lopen en hoe u de spieren rondom uw heup traint. Belangrijk is dat u zich na de operatie aan de leefregels houdt om te voorkomen dat uw heup ‘uit de kom’ schiet (luxeert). Bij Fysiotherapie4all kunt u in de praktijk terecht voor behandelingen, maar kunnen de therapeuten ook bij u thuis behandelen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal