Heupdysplasie

Wat is heupdysplasie?

Bij heupdysplasie past de heupkop niet goed in de heupkom waardoor het gewricht niet optimaal functioneert. De kom kan te ondiep zijn of slecht gevormd, maar ook de kop kan een afwijkende vorm hebben waardoor deze niet goed past. Het gevolg is dat de heup gemakkelijk 'uit de kom' kan schieten (heupluxatie).

Wanneer ontstaat het?

Heupdysplasie is een aangeboren afwijking, maar toch merken mensen soms pas op latere leeftijd pijnklachten. Dit komt doordat het kraakbeen van het heupgewricht de incongruentie tussen kop en kom lang kan opheffen. Echter, met de jaren slijt het kraakbeen en kunnen de eerste pijnklachten optreden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het belangrijkste symptoom is pijnklachten in bil, lies, onderrug en/of bovenbeen. Daarnaast merkt men dat de heup stijver wordt. Dit is voornamelijk in de ochtend (ochtendstijfheid) en als men gaat lopen, nadat men lang gezeten heeft (startstijfheid). Ook kan men bij sommige bewegingen waarbij de heup moet draaien pijnklachten ervaren. Langzaam wandelen geeft vaak meer klachten dan stevig doorwandelen.

Wat is de behandeling?

Wanneer de heupdysplasie meteen na de geboorte ontdekt wordt, kan men met verschillende technieken direct na de geboorte de dysplasie opheffen. Wanneer de klachten zich echter pas op latere leeftijd openbaren, is de dysplasie vaak niet conservatief meer op te heffen. Fysiotherapie kan helpen om de functie van de heup zo lang mogelijk te behouden. Fysiotherapie4all staat voor u klaar om u hierbij te begeleiden.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal