Hemi schouderprothese

Wat is een hemi schouderprothese?

Een hemi schouderprothese is een prothese waarbij alleen de schouderkop wordt vervangen. Het schoudergewricht bestaat uit een schouderkop en een schouderkom. Om zowel de kop als de kom bevindt zich een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat deze twee botstukken wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de kwaliteit van dit kraakbeen kan afnemen: slijtage (artrose), reuma, een botbreuk of bijvoorbeeld medicijngebruik. Wanneer dit kraakbeen dusdanig versleten is en er sprake is van ernstige gewricht- en pijnklachten, kan men ervoor kiezen een schouderprothese te laten plaatsen. Er zijn verschillende schouderprotheses. Bij een totale schouderprothese worden zowel kop als kom vervangen. Wanneer alleen de schouderkop versleten is, wordt een hemi (halve) schouderprothese geplaatst waarbij alleen de schouderkop wordt vervangen.

Hoe ziet het eruit?

De hemi schouderprothese is een metalen kop die op de plaats van de originele schouderkop komt. Deze metalen kop wordt door middel van een metalen steel in de bovenarm bevestigd.

Wat is het herstel?

Na de operatie waarbij de hemi schouderprothese geplaatst wordt, krijgt u een sling aangemeten. Dit is een soort mitella waarmee u de schouder en arm kan ondersteunen. De dag na de operatie start de fysiotherapie om de beweeglijkheid van de schouder te vergroten. Na ongeveer zes dagen mag u het ziekenhuis verlaten. Daar zult u de fysiotherapie voortzetten om de belastbaarheid van de schouder te vergroten. U zult dan naast beweeglijkheid ook steeds meer kracht en stabiliteit van de schouder trainen. De eerste zes weken na de operatie mag u geen werkzaamheden uitvoeren waarbij de schouder belast wordt. Na zes weken mag u deze werkzaamheden langzaam hervatten.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen