Hartstilstand

Wat is een hartstilstand?

Anders dan de naam doet vermoeden, staat het hart tijdens een hartstilstand niet helemaal stil. Wel staat de bloedsomloop stil. Tijdens een stilstand van het hart trillen de kamers van het hart door een verstoring in de elektrische prikkeling van het hart waardoor het hart geen bloed meer rond kan pompen.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Andere hartaandoeningen, zoals een hartinfarct, hartritmestoornissen, cardiomyopathie (hartspierziekte), hartfalen of een ontsteking van het hart kunnen leiden tot een hartstilstand. Daarnaast kunnen ongelukken, zoals verdrinking, ook leiden tot dit verschijnsel.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie. Men is niet bij bewustzijn. Dit komt doordat de bloedtoevoer naar de hersenen gestopt is en de hersenen daardoor te weinig zuurstof krijgen. Wanneer de hersenen langer dan vier tot zes minuten geen zuurstof krijgen, kan er blijvende schade optreden aan de hersenen. Ook heeft men geen (effectieve) ademhaling en kan men bleek of grauw worden in het gezicht.

Wat is de behandeling?

Bij een hartstilstand is het belangrijk snel te handelen om blijvende schade aan de hersenen en organen te beperken. Het is belangrijk om direct 112 te bellen, te starten met reanimeren en een Automatische Externe Defibrillator (AED) te gebruiken. Daarmee kunnen elektrische schokken toegediend worden. Wanneer de ambulance gearriveerd is zullen ambulancebroeders de reanimatie overnemen. In het ziekenhuis wordt het lichaam gekoeld om zo de hersenschade te beperken. Na ongeveer 24 uur stopt men met het koelen en wordt de lichaamstemperatuur weer langzaam opgehoogd. De reactie van het lichaam hierop wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De reactie op deze behandeling is erg verschillend en is afhankelijk van vele factoren. Wanneer iemand (gedeeltelijk) weer wakker is, wordt er met verschillende onderzoeken onderzocht of er blijvende schade is. Waar mogelijk wordt men hiervoor behandeld.

Bron: www.hartstichting.nl