Hartinfarct

Wat is een hartinfarct?

Het hart wordt door twee kransslagaders van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Wanneer er door een bloedstolsel volledige afsluiting van een kransslagader optreedt, spreekt men van een hartinfarct. Dit wordt ook wel een hartaanval genoemd. Het gedeelte van de kransslagader achter dit bloedstolsel krijgt geen zuurstof meer en sterft af. Op deze plek ontstaat littekenweefsel.

Hoe ontstaat het?

Een hartinfarct is dus een afsluiting van één of twee kransslagaders van het hart. Dit is het gevolg van een bloedstolsel in de kransslagader waardoor het achterliggende gedeelte afgesloten wordt van bloed. Hieraan voorafgaand treedt er al vernauwing van de kransslagader op. Dit houdt in dat er zich kalk afzet tegen de wanden van het bloedvat waardoor deze nauwer wordt. Deze verkalking kan ontstaan door een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, maar ook door bijvoorbeeld suikerziekte. Door de verkalking ontstaan er kleine wondjes in de vaatwand. Deze wondjes worden gedicht met bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen uiteindelijk losraken en de kransslagader volledig afsluiten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De typische symptomen zijn: een pijnlijk, beklemmend en drukkend gevoel op de borst. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm en het gezicht (met name het kaakgebied). Ook kan de pijn uitstralen naar de hals, de rug en de maagstreek. Vaak wordt men misselijk, gaat men zweten en moet men braken. De symptomen duren in rust langer dan vijf minuten. Het is niet zo dat iedereen met een hartinfarct specifiek deze symptomen heeft. Bij veel mensen treden er (ook) andere symptomen op, zoals pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, duizeligheid, moeheid of een onrustig gevoel.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk om snel te handelen bij het vermoeden van een hartinfarct. Hoe sneller de afsluiting verholpen is, hoe minder kans op blijvende schade aan het hart. Door de ambulancebroeders wordt meestal meteen een hartfilmpje gemaakt om te kijken of er sprake is van een hartinfarct. Wanneer er sprake is van deze aandoening, is het beleid afhankelijk van de ernst en locatie van de afsluiting. Soms gaat men in het ziekenhuis meteen over tot een operatie. Men kan een dotter- en stentbehandeling krijgen om de afsluiting van het bloedvat te verhelpen. Ook kan men een omleiding (bypass) krijgen om het gebied achter de afsluiting toch van zuurstof te voorzien. Daarna is het belangrijk de oorzaak van het probleem te achterhalen. Wanneer een ongezonde leefstijl de oorzaak is, wordt men geadviseerd de leefstijl aan te passen. Ook krijgt men meestal medicijnen om bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen of de bloedstolling te verminderen.
Na een hartinfarct start vrijwel direct de revalidatie. Men gaat onder begeleiding van een professional de belasting op het hart gedoseerd opbouwen. Ook een fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Ook krijgt men leefstijladviezen en begeleiding bij het herwinnen van het vertrouwen in het lichaam.

Lees hier meer over hart- en vaatziekten.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal