Hallux Rigidus

Wat is een Hallux Rigidus?

Hallux Rigidus is een blessure aan de grote teen. De grote teen is erg belangrijk bij de afzet van de voet tijdens het lopen. Tijdens de afzet moet de grote teen goed kunnen strekken om de krachten over te dragen op de rest van de voet. Bij Hallux Rigidus is het strekken van de grote teen door mobiliteitsverlies niet goed meer mogelijk. Er ontstaan pijnklachten aan de grote teen.

Wat zijn de oorzaken?

Een belangrijke oorzaak van Hallux Rigidus is slijtage (artrose) in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen. Door de slijtage neemt de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht af. De smering van het gewricht neemt af waardoor de beweeglijkheid afneemt en pijnklachten toenemen.
Hallux Rigidus kan ook ontstaan door een acuut moment, zoals een ongeluk, val of sportletsel.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van Hallux Rigidus zijn pijn aan de bovenzijde van de grote teen, stijfheid van de grote teen, verminderde strekking van de grote teen, pijn bij het strekken van de grote teen en pijn bij lopen of rennen. In sommige gevallen is er een verdikking van de grote teen zichtbaar. Deze verdikking is het gevolg van botwoekeringen (osteofyten) die optreden in het gewricht. Deze botwoekeringen zijn botuitsteeksels in het gewricht die van de buitenkant soms zichtbaar zijn.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de mate van klachten en de oorzaak hiervan, kan men kiezen voor een conservatieve of operatieve behandeling van een hallux rigidus. In sommige gevallen is het aanpassen van schoeisel of het dragen van een podotherapeutische inlegzool voldoende om de klachten te verhelpen. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt, kan men kiezen voor een Arthrodesis of Cheilectomie. Een Arthrodesis is een operatietechniek waarbij het gewricht in de meest gunstige stand wordt vastgezet. Dit heft de pijn op en behoudt de functie van de voet. Wanneer er sprake is van osteofyten kan men overgaan tot een Cheilectomie. Dit is een operatietechniek waarbij deze botwoekeringen verwijderd worden. De functie van het gewricht verbetert en de pijnklachten nemen af.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen