Golfarm

Wat is een golfarm?

Een golfarm wordt ook wel epicondylitis medialis genoemd. Dit is een overbelastingsblessure van de spieren in de onderarm die de pols buigen (flexoren). Deze flexoren komen samen in een pees die aanhecht aan de binnenzijde van de elleboog. Door het herhaaldelijk aanspannen van deze flexoren komt er veel belasting op de pees en kan deze beschadigen. Er ontstaan kleine scheurtjes in het peesweefsel waardoor de kwaliteit van de pees afneemt.

Wat zijn de oorzaken?

Een golfarm kan verschillende oorzaken hebben. Anders dan de naam doet vermoeden, hoeft het niet door golfen te ontstaan. Vaak ontstaat het door bijvoorbeeld zwaar tillen met een gebogen pols of de forehandbeweging bij tennis. Bij het afslaan van een golfbal bij het golfen, komt er ook een grote belasting op deze spiergroep. Bij deze activiteiten wordt er veel van de flexoren gevraagd en kunnen zij deze belasting niet aan. Er komt te veel trekkracht op de peesaanhechting, waardoor deze beschadigt. Dit geeft pijnklachten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom van de golfarm is dat het in de meeste gevallen langzaam ontstaat. In het begin ervaart men na een zware inspanning een vervelend gevoel aan de binnenzijde van de elleboog. Wanneer men deze belasting blijft doorvoeren, is deze pijn 's ochtends aanwezig in de vorm van stijfheid en kan deze pijn steeds langer en vaker aanhouden. Op een gegeven moment kan men een stekende pijn ervaren ter hoogte van de binnenzijde van de elleboog. Simpele bewegingen, zoals het draaien van de onderarm of het onderhands tillen van een stoel kunnen dan al zeer provocerend zijn. Wanneer men druk geeft op de binnenzijde van de elleboog net onder het uitstekende bot, is dit zeer pijnlijk. Het buigen van de pols tegen weerstand verergert de pijn. Deze pijn kan doorstralen naar de pols en de vingers.

Wat is de behandeling?

Bij een golfarm is het belangrijk provocerende bewegingen en activiteiten te vermijden. Op deze manier kan de pees langzaam herstellen. Fysiotherapie kan helpen om de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van de elleboog te optimaliseren. Het herstelproces van een golferselleboog is afhankelijk van de duur van de klacht. Wanneer de klachten al lange tijd aanwezig zijn en hier niet optimaal mee om wordt gegaan, kan het herstel maanden duren.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal