Bekkenfractuur

Wat is een bekkenfractuur?

Een bekkenfractuur is een breuk van het bekken. Het bekken bestaat uit twee bekkenhelften en het heiligbeen. Zij vormen samen een ring: de bekkenring. Wanneer er in één of meerdere van deze botten een breuk optreedt, spreekt men van een bekkenfractuur. Wanneer de bekkenring op één plek doorbroken is, blijft de bekkenring stabiel. Wanneer de bekkenring op twee of meerdere plekken doorbroken is, treedt er instabiliteit van de bekkenring op.

Wat zijn de oorzaken?

Het wordt vaak veroorzaakt door een grote kracht die inwerkt op het bot. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een ongeluk of val van grote hoogte. Bij ouderen kan een simpele val al leiden tot een bekkenfractuur, omdat zij een lagere botdichtheid hebben en zij daarom meer kans hebben op botbreuken.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het belangrijkste symptoom is pijn in de bekkenregio. In de meeste gevallen is een ongeluk of val de oorzaak van de bekkenfractuur en heeft men naast deze bekkenfractuur daarom ook andere verwondingen. Bij het bekken lopen verschillende slagaders en zenuwen die ook beschadigd kunnen raken als botstukken door de breuk verschuiven.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de locatie en de ernst van de breuk kan men voor een conservatieve of operatieve behandeling kiezen. Wanneer de stabiliteit van de bekkenring intact is, volstaat in de meeste gevallen een conservatieve behandeling. Door middel van rust en het mobiliseren van de omliggende structuren onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de breuk herstellen. Bij een instabiele bekkenring is een operatie nodig om de breuk te laten genezen. Het herstel van een bekkenfractuur duurt gemiddeld zes tot twaalf weken. De fysiotherapeut kan u tijdens het herstelproces van de breuk begeleiden door het mobiliseren van omliggende structuren. In de tijd daarna kan de fysiotherapeut helpen door aandacht te besteden aan het looppatroon en het gedoseerd opbouwen van de belasting op de spieren en gewrichten rondom het bekken.

Reacties (2)

 • annie brepoels

  annie brepoels

  13 oktober 2017 op 10:46 |
  is het ook mogelijk dat er spontaan een bekken breuk optreed?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   Maikel Korbmacher

   21 oktober 2017 op 18:00 |
   Beste Annie,

   Dit lijkt me niet echt aannemelijk. Meestal ontstaat een bekkenfractuur door een val of ander trauma. Neem even contact op met een fysiotherapeut.

   Succes, mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen