Bankart laesie

Wat is een bankart laesie?

Een Bankart laesie is een labrumletsel. Het labrum is een kraakbeenring die de schouderkom vergroot waardoor de schouderkop hier beter in past. Het labrum kan beschadigen wanneer deze klem komt te zitten tussen de schouderkop en de schouderkom. Het labrumweefsel kan daarbij scheuren. Bij een bankart laesie is het onderste gedeelte van de kraakbeenring beschadigd en vaak losgelaten van de kom. Een ander letsel van het labrum is de SLAP laesie. Hierbij is juist het bovenste gedeelte van het labrum beschadigd. In sommige gevallen is er daarbij ook schade aan de bicepspees.

Wat zijn de oorzaken?

Een Bankart laesie ontstaat meestal door een verkeerde beweging van de schouder (meestal boven schouderhoogte) of een val op de schouder. Ook bij een (sub)luxatie van de schouder kan het onderste gedeelte van het labrum scheuren.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een Bankart laesie ervaart men een scherpe pijn in de schouder. Bij bovenhandse bewegingen wordt de pijn erger. Ook kan men een instabiel gevoel ervaren in de schouder en kan de schouder knarsen of kraken. De schouder kan geregeld (bijna) uit de kom schieten (luxeren). Soms ervaart men krachtsverlies in de aangedane arm.

Wat is de behandeling?

Een Bankart laesie kan conservatief of operatief behandeld worden. Bij een conservatieve behandeling krijgt u oefeningen van de fysiotherapeut om uw schouderspieren te versterken, zodat uw schouderkop beter in de kom gestabiliseerd wordt. Bij een operatieve behandeling wordt door middel van een kijkoperatie (arthroscopie) het labrum weer gehecht aan de schouderkom. De fysiotherapeut kan u helpen revalideren na de operatie.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal