Artroscopie

Wat is een artroscopie?

Artroscopie is de medische benaming voor een kijkoperatie. Hiermee 'kijken' ze in een gewricht. Dit is een minimaal-invasieve behandeling. Dit houdt in dat de operatie niet zo ingrijpend is. Er worden enkele kleine sneetjes rondom het gewricht gemaakt waarna men met een soort telescoop het gewricht in kan gaan en deze kan bekijken. Ook kan men via een kijkoperatie een operatieve behandeling uitvoeren, zoals het verwijderen van een stukje meniscus.

Wat zijn de oorzaken?

Door het uitvoeren van een kijkoperatie kan de chirurg beter vaststellen wat er zich in het gewricht afspeelt. Er zijn een aantal redenen om een artroscopie uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn: verdenking van meniscusletsel, verdenking van kruisbandletsel of verdenking van kraakbeenschade. Soms wordt er bij verdenking van schade eerst geprobeerd om conservatief te behandelen door bijvoorbeeld fysiotherapie. Een artroscopie wordt dan pas ingezet wanneer de conservatieve behandeling niet aanslaat. De orthopeed adviseert wat de beste behandeling voor de patiënt is.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Het wordt uitgevoerd in het ziekenhuis waar men meestal maar een halve of hele dag hoeft te verblijven. Wanneer men deze operatie ondergaat, zal men afhankelijk van het gewricht en uw voorkeur een ruggenprik (tijdelijke verdoving onderlichaam) of een algehele narcose krijgen. Tijdens de operatie worden er meestal twee of drie sneetjes rondom het gewricht aangebracht. Via deze kleine openingen worden de telescoop (klein kijkbuisje) en de instrumenten in het gewricht gebracht. Via een monitor kan de chirurg het gewricht van binnen bekijken en eventueel behandelen. Na afloop worden er hechtpleisters op de wondjes aangebracht. Daaroverheen wordt een drukverband aangelegd.

Wat is het herstel?

In principe mag men na een artroscopie het gewricht geleidelijk aan gaan belasten. Echter, als er tijdens de kijkoperatie bijvoorbeeld een kruisbandreconstructie heeft plaatsgevonden, mag dit niet. Hiervoor geldt een andere herstelprocedure. Soms krijgt men uit het ziekenhuis krukken mee naar huis, maar dit is niet altijd nodig. Na 24 uur mag het drukverband verwijderd worden en na vijf dagen mogen de hechtpleisters verwijderd worden. De eerste dagen mag men de knie niet verder buigen dan 90 graden, omdat er dan te veel rek komt op de wondjes. Ook lange wandelingen dienen de eerste dagen nog vermeden te worden. Ook krijgt u een aantal oefeningen mee om de mobiliteit van de knie weer langzaam op te bouwen. Daarnaast krijgt men bloedverdunnende middelen om trombose (bloedstolsels in bloedvaten) te voorkomen. De hersteltijd na een artroscopie (zonder andere ingreep) is gemiddeld één tot drie weken. Men mag het gewricht gaan belasten op geleide van de pijn. Na twee tot drie weken gaat men op controle in het ziekenhuis.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal