Artrodese

Wat is een Artrodese?

Artrodese (ook wel kunstmatige ankylose genoemd) is het vastzetten van een gewricht door middel van een operatie. Er bevindt zich kraakbeen tussen de botstukken van een gewricht. Dit is elastisch bindweefsel wat ervoor zorgt dat de botstukken wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Wanneer dit kraakbeen versleten of van onvoldoende kwaliteit is, veroorzaakt het bewegen van de botstukken pijn. Bij hevige klachten kan men ervoor kiezen het gewricht operatief vast te laten zetten.

Wat zijn de oorzaken?

Wanneer men versleten kraakbeen heeft en dit niet hersteld kan worden, kan men kiezen voor een artrodese. Dit om een pijnlijk traject, waarbij het gewricht steeds vaster gaat zitten, te voorkomen. Een gewricht wat pijn doet en steeds minder gebruikt wordt, gaat namelijk verstijven. Echter, het voordeel van het kunstmatig vastzetten, is dat het gewricht vastgezet kan worden in de meest functionele stand, zodat men het gewricht nog wel kan gebruiken.
Ook wanneer een gewricht erg instabiel is, kan men kiezen voor een artrodese.

Hoe wordt het uitgevoerd?

De exacte details van de operatie zijn afhankelijk van welk gewricht er vastgezet wordt. In de meeste gevallen wordt het (resterende) kraakbeen tijdens de operatie in zijn geheel verwijderd via één of meerdere incisies (snedes) rondom het gewricht en worden de botstukken met behulp van schroeven, pinnen en/of plaatjes vastgezet. De operatiewonden worden gehecht. In de weken na de operatie groeien de botstukken aan elkaar vast.

Hoe ziet het herstel eruit?

Het is belangrijk dat de botstukken de tijd krijgen om goed aan elkaar vast te groeien. Het is dan ook van belang de eerste zes weken het gewricht niet te belasten. Men kan, afhankelijk van welk gewricht geopereerd is, gips krijgen. Wanneer de botstukken voldoende aan elkaar gegroeid zijn, is het zaak, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut, de belasting op het gewricht langzaam op te bouwen.


Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal