Aneurysma

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een lokale verwijding van een slagader. Men kan verschillende soorten onderscheiden. Een verwijding van de buikaorta, een verwijding van de slagader in de borstkas, een aneurysma van de hartkamer, een verwijding van de kransslagader van het hart, de ziekte van Kawasaki (verwijding van de kransslagaders bij jonge kinderen) en een verwijding in een slagader in de hersenen. Bij een 'vals' aneurysma is er een verzwakking van de buitenste laag van een bloedvat en kunnen de binnenste lagen op deze plek uitstulpen.

Het kan erg gevaarlijk zijn. Men loopt het risico op een ruptuur of een embolie. Bij een ruptuur ontstaat er een bloeding en bij een embolie kan er een bloedstolsel losschieten en elders in het lichaam zorgen voor een verstopping.

Hoe ontstaat het?

Het ontstaat op plekken waar de wand van het bloedvat verdund en/of verzwakt is. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een verkalking in de slagader, een ontstekingsziekte of infectie, bindweefselaandoeningen of een hartafwijking. Daarnaast kunnen factoren zoals een verhoogde leeftijd, een verhoogde bloeddruk en roken ook de kans op dit verschijnsel vergroten.

Wat zijn de symptomen?

Het gevaarlijke van een aneurysma is dat het vaak lang onopgemerkt kan blijven. Men ondervindt in de meeste gevallen geen klachten hiervan. Wanneer het zich in de buurt van een zenuw of orgaan bevindt, kan men daar wel klachten door krijgen. Wanneer dit verschijnsel het gevolg is van bijvoorbeeld aderverkalking kan men wel de symptomen ervaren die bij aderverkalking horen.

Wat is de behandeling?

Een aneurysma wordt niet altijd behandeld. Dit is afhankelijk van de grootte ervan. Men kan verschillende operatietechnieken toepassen. Men kan een kunststof buisje plaatsen op de plek van de slagader waar zich de verwijding bevindt. Ook kan men een kunststof buisje in de slagader plaatsen om deze zo te ondersteunen. Wanneer er zich een verwijding in de hersenen bevindt, wordt dit behandeld met een clip waarmee de aneurysma afgeklemd wordt of door middel van 'coilen' waarbij de holte van de verwijding opgevuld wordt.

Bron: www.hartstichting.nl

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal